София и България в класациите

България е на челна позиция за Европа и Северна Америка в класацията Digital Riser Report 2020. Докладът на Европейския център за цифрова конкурентноспособност към ESCP Business School в Берлин класира 140 държави по света според напредъка им за последните три години по отношение на цифровата конкурентноспособност и използва данни от годишния “Доклад за глобалната конкурентоспособност” на Световния икономически форум.

Според изследването България и Черна гора са двете държави, отбелязали най-голям напредък в двата показателя, които индексът измерва – развитие на екосистемата и нагласа в мисленето. Доброто представяне на България се обяснява с нейната Национална програма “Цифрова България 2025“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Digital Riser 2020 измерва двете основни измерения на цифровата конкурентоспособност – развитие на екосистемата в съответната страна и нагласите в мисленето. От “Доклад за глобалната конкурентоспособност” на Световния икономически форум индексът засича индикатори като „Лесно наемане на чуждестранна работна ръка“ и „Отношението към предприемаческия риск“ – съответно за състоянието на екосистемата и нагласите в мисленето. .

Вижте пълния доклад тук (профилът на България е на стр. 57).

***

България се нарежда на 3-то място и над очакванията за нивото си на развитие в групата на страните с високо-средно ниво на доходите в Глобалния индекс на иновациите 2020 (GII 2020) на университета Корнел и Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). В общото класиране страната ни се нарежда на 37-мо място сред 131 държави, които са разделени на държави с високо ниво на доходи, високо-средно ниво, ниско-средно ниво и ниско ниво на доходи. 

Китай, Малайзия и България все още са единствените икономики със средни доходи в топ 40 на GII 2020. В групата с високо-средно ниво Китай (14-та), Малайзия (с две позиции нагоре до 33-то място) и България (с три позиции нагоре до 37-мо място) са заемали челните три позиции от 2016 г. насам. С изключение на Китай, Малайзия и България остават единствените други икономики със среден доход, които са близо до топ 25 в класацията. Освен тези три икономики, има само седем други държави със среден доход в топ 50.

Глобалният индекс на иновациите 2020 включва подробна оценка на 80 различни показатели за иновационното ниво на 131 държави и икономики по света. Сред тях са политическата среда, нивото на институциите, човешкият капитал, образованието, инфраструктурата, бизнес средата, износът на технологии, износът на креативни дейности и др. Изданието за 2020 г. хвърля светлина върху състоянието на финансирането на иновациите, като изследва развитието на механизмите за финансиране на предприемачи и иноватори и предизвикателствата в областта, включително в контекста на икономическото забавяне, предизвикано от COVID-19 кризата.

Европа продължава да е лидер по иновативни икономики. Шестнадесет от топ 25-те водещи в иновациите държави са европейски, като седем от тях попадат директно в топ 10. Чехия се присъединява към 25-те най-добри през тази година (24-та, с две позиции нагоре). Седемнадесет европейски икономики се класират в топ 50, като седем от тях се изкачват в представянето си. Това са Италия, Португалия, България, Полша , Хърватия , Украйна и Румъния. 

***

България е на 32-ро място сред 162 страни по света в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър“. В показателите „Свобода на международната търговия“ и „Стабилни пари“ страната ни показва най-висок резултат, подобрение има в „Регулации“, а проблематични остават подиндексите за Съдебна система и Размер на правителството.

Прочетете повече в анализа на Института за пазарна икономика.

X