Започна кандидатстването за програмата на виенския акселератор weXelerate
15.11.2018
EEN предоставя възможност за безплатни пропуски за Mobile World Congress 2019
21.11.2018

СОАПИ участва в XXVII-то издание на Конференцията на Италианските търговски камари в чужбина

 

По покана на г-жа Роза Кузмано, главен секретар на Италианската търговска камара в България, Столичната агенция за инвестиции взе участие в XXVII-то издание на Конференцията на Италианските търговски камари в чужбина. Конференцията се проведе между 10 и 13 ноември във Верона, Италия.

Изпълнителният директор на Столичната агенция за инвестиции Владимир Данаилов бе поканен да представи дейността на Агенцията, бизнес и инвестиционния климат в София, както и да се включи в международните срещи и събития с представители на международния и италианския бизнес на 13 ноември. Срещите се състояха с мениджъри на компании, заявили предварителен интерес за разговор, в който да получат актуална информация за условията и възможностите за бизнес и инвестиции в конкретни сектори в София.

Международният бизнес форум се организира веднъж годишно от Асоциацията на италианските камари в чужбина и италианската търговска камара във Верона. Събитието обединява представители на търговски камари, италиански търговски асоциации, университети, италиански и международни институции, малки и средни предприятия от всички сектори, национални агенции и представители на международния бизнес от цял свят.

В тазгодишното издание на конференцията участие взеха над 540 делегати от 61 страни. Участниците обсъдиха потенциала и възможностите за международно търговско сътрудничество с Италия.

В представянето и участието на София и България в събитието се включиха и президентът на Италианската търговска камара в България г-н Марко Монтеки, главният секретар г-жа Роза Кузмано и г-н Джорджио Перило, специалист социални мрежи, SEO и брандинг.

 

 

Италия е сред основните търговски и икономически партньори на България и е втората най-голяма експортна дестинация за страната ни след Германия. През 2017 г. износът на България към Италия възлиза на 2.2 милиарда евро, а вносът – 2.006 милиарда. След Германия и Русия, Италия е на трето място в общия внос на България. Страната е и четвъртият най-голям инвеститор у нас с компании в сектори като строителството, финансите, текстилното производство, енергетиката, търговията и др. През 2017 г. най-голям брой чуждестранни туристи в София са дошли именно от Италия – близо 70 000.

 

X