СОАПИ участва в Soft Unit Conference в подкрепа на кампанията “Останете тук, където вашата история има значение!”

 

На 28 и 29 септември в Sofia Event Center се проведе първата Soft Unit Conference – инициатива на една от най-големите и уважавани образователни институции в България SoftUni, в партньорство с FlyEvents. Целта на събитието бе да срещне хората, които търсят личностно и професионално развитие в България, с бизнеса и неговите нужди.

Конференцията беше официално открита от кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. “Инвестициите в инфраструктура са инвестиции в днешния ден, а инвестициите в образование и иновации са инвестиции в бъдещето. Аз вярвам че професионалистите и иновативните млади хора са големият капитал на София“, каза кметът.

По покана на организаторите изпълнителният директор на Столичната агенция за инвестиции г-н Владимир Данаилов беше модератор на „Дестинация България“ – първия панел от програмата на конференцията. Дискусията беше с фокус върху технологичната среда в България, бъдещето на сектора и защо младите хора имат възможности тук.

Панелът бе част от кампания под мотото “Останете тук, където вашата история има значение!”, насочена както към млади таланти, така и към експерти, които търсят професионално развитие в сферата на софтуерните разработки (software development), дигиталния маркетинг, предприемачеството, блокчейн технологиите.

Панелисти в сесията бяха Петър Лозанов от Symbol Media Group, Виктор Шилер, президент на R Cubed Group и предприемач в България, който от 2 години живее трайно в столицата, Андрей Арнаудов, председател на Движение за национална кауза (ДНК), и Андрей Бъчваров, управляващ директор на BICA Services. “Нашата роля е заедно с бизнеса да привличаме качествени хора и успешен бизнес в София, да подобряваме бизнес климата в столицата”, каза Владимир Данаилов при откриването на дискусията.

По време на панела Виктор Шилер сподели, че едно от първите неща, които е научил от пребиваването си България, е, че хората знаят чужди езици и имат висока технологична култура. “Стоя в Силиконовата долина на Европа. Превъзхождате конкуренцията по “нечестен” начин, тъй като сте добре подготвени технически, хората имат чудесни умения, а и цената, на която предоставяте уменията си, е много по-ниска”, каза президентът на R Cubed Group.

В двата поредни дни на Soft Unit Conference гостите имаха възможността да чуят лекции от над 70 експерти по най-актуални теми, в 3 различни зали. Конференцията събра над 1 400 гости и остава с амбицията да стане ежегодно събитие, което да се провежда със същата кауза и мото – „Oстанете тук, където вашата история има значение!”. Така конференцията ще може да отговори на нуждата от нова гледна точка и различен подход към младите хора, така че те да имат причина да останат в България и да бъдат основен двигател на технологичната промяна, която се случва у нас.

Екипът ни участва и в паралелна сесия от програмата на конференцията – поставяне на предизвикателства/реални казуси от бизнеса към участниците във форума. Задачата ни включваше представяне на идеи и проекти, които да популяризират София като бизнес дестинация. Споделяме проекта Sofia Speaks English на Анатолий Иванов, когото поканихме във втория ден на конференцията, за да представи идеята си. Предстои ни да обсъдим как проектът може да бъде доразработен.

X