Представяме София на международното изложение Expo Real в Мюнхен
27.09.2018
СОАПИ участва в Soft Unit Conference в подкрепа на кампанията “Останете тук, където вашата история има значение!”
03.10.2018

Логистичната база на JYSK край София ще бъде най-високата в България

Image source: National Company Industrial Zones

От този месец влиза в експлоатация първа част от новостроящия се логистичен център на датската верига за стоки за дома JYSK в индустриална зона Божурище край София. Строителството започна през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 100 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център, от който ще снабдява магазините си в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша.

И проектът, и строителството са поверени на български фирми-изпълнители след конкурс. Центърът включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. Високите тела достигат 16 етажа /42,5 м./ и това ги прави най-високите складови помещения в България. Парцелът на JYSK в индустриална зона Божурище е върху площ от 300 дка, а застроената площ е малко над 90 хил. кв.м. Освен високите тела базата включва и транспортен коридор, приемна зона, зона за интернет търговия, административни сгради и паркинги. Дневно през центъра ще минават средно 200 камиона.

Операциите в двете високи части на логистичния център са напълно автоматизирани и в тях няма да работи персонал. Стоките ще се управляват от 42-метрови кранове на релси.

Новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. В центъра в Божурище ще се премести и административният екип на компанията в София.

От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион. От тук ще се обслужват общо 270 магазина на веригата в държавите от региона. В България JYSK има 18 магазина, а до края на тази година ще бъдат отворени и общо 14 нови обекта.

Веригата JYSK е създадена през 1979 г. от датчанина Ларс Ларсени и днес има над 2 500 обекта в 49 държави. За финансовата 2016/2017 г. оборотът на групата е 3.35 млрд. евро.

В статията е използвана информация от изданието „Регал 100“.

X