Започва менторската програма за компаниите в пилотното издание на “Акселератор стартъп София”
07.09.2019
Отговаряме на най-често задаваните въпроси от чуждестранни граждани по време на семинара „Пребиваване и правене на бизнес в България“ 
07.09.2019

Представяме креативния сектор на София на бизнес срещи във Виена

 

На 25 и 26 септември екипът ни заминава за Виена заедно със столични компании от творческия сектор за серия от бизнес срещи в рамките на събитието “25 часа във Виена”. Организираме инициативата в сътрудничество с Виенската бизнес агенция и целим да създадем условия за разрастване на българските компании чрез партньорства в Австрия и на другите немскоезични пазари.

За “25 часа във Виена” с нас ще бъдат столични компании с дейности в Гейминг, Филмово и видео производство и Култура и технологии (CulTech). Досега участие в делегацията са потвърдили 12 столични компании. Предстоят срещи с: дирекция “Култура” на Община Виена, Комисията за филмово изкуство на Виена, Австрийската бизнес агенция, Виенската бизнес агенция, както и посещения в австрийски компании за игри, дизайн и анимация. Пълната програма на събитието можете да намерите тук.

Специален панел в програмата ще е посветен на представянето на данни от сектора в София и презентации на успешните проекти на столичните компании. 

Организираме събитието в сътрудничество с Виенската бизнес агенция по силата на подписаното през 2018 г. споразумение “Град към град” (‘City-to-City’ agreement), което цели да улесни и насърчи бизнес сътрудничеството между двете столици. 

Делегацията във Виена е продължение на инициативата Create&Grow, която проведохме през март тази година в София с участието на 65 столични компании от областите кинопроизводство, разработка на видео игри, анимация, мода, дизайн, архитектура и маркетинг за творческия сектор. Тогава столичният бизнес и партньорите от Виена заявиха интерес към организиране на следващо събитие през годината, което да срещне софийските компании с партньори от Австрия и да насърчи дългосрочното сътрудничество в областта.

Творческият сектор е приоритетна област както за София, така и за Виена. В глобален план значението на креативните дейности за икономиките се увеличава. Приносът им в местните икономики расте, включително и като част от процеса на създаване на високотехнологични продукти. Между 5% и 8% е делът на заетите в компании с творческа дейност в София (ниво над средното за ЕС), а в икономиката на София делът на креативните дейности е 6% (недалеч като принос спрямо други приоритетни сектори като производството и аутсорсинга, които са с по 10% принос).

Надяваме се срещите, организирани в рамките на посещението на делегацията във Виена, да подпомогнат растежа и интернационализацията на този приоритетен за София сектор. 
Официалният срок за записване за участие в “25 часа във Виена” е 9 септември (понеделник). Ако проявявате интерес, изпратете кандидатурата си през регистрационната форма тук. Броят на участващите компании е ограничен, но при възможност за късно включване, екипът ни ще се свърже с вас.

X