Новини от градската среда в София
05.12.2018
Cargill България се разрасна до над 1100 служители
05.12.2018

Първият в България „Биотехнологичен и здравен клъстер” е вече факт

 

Първият в България „Биотехнологичен и здравен клъстер” е вече факт. В рамките на няколко месеца, в следствие на инициативата за обединение на заетите в сектора, клъстерът стартира успешно своята дейност, като вече има широко представяне и развитие на партньорска мрежа у нас и в чужбина. Официално, за първи път, дейността му беше обявена в рамките на Европейската БиоТех седмица.

В учредяването на клъстера се включиха експерти, учени, практици, изследователски институции, академични институции, стартиращи предприятия, утвърдени световни компании, инкубатори, компании за трансфер на технологии, журналисти, маркетинг и ПР експерти и др. Сред водещите компании в него са „Микар Иновейшън”, която бе отличена с Европейската награда CIDIC през 2018, както и „Най-добър биотехнологичен старт-ъп“ за 2017 г.“,  Нутриджен, Фиделис Рисърч, Принтиво, Булбера, Клийнтех България, Ревита Лабс, Франц и Партньори, Адвокатско Дружество Савов и партньори, Национално представителство на българската стартъп предприемаческа общност (BESCO) и др.

„Нашата мисия е да популяризираме България като световен център за биотехнологии, здраве и науките за живота, насърчавайки растежа на този специфичен промишлен сектор. Нашата роля далеч надхвърля промотирането на върховите постижения в сектора, които съществуват днес. Ние съпътстваме, подкрепяме, насърчаваме и стимулираме представянето и иновациите, създавайки условия, които дават възможност за развитие на компаниите.“ – споделя Димитър Димитров, инициатор и съпредседател на новия клъстер.

„Биотехнологичен и здравен клъстер” съсредоточава усилията си в развитието на технологична програма в региона на всички нива: регионално, национално и международно. Целта му е да насърчава синергията между академичните среди, предприемачите, инвеститорите, властите и новите предприятия, за да превърне идеите в нови продукти и да донесе нови технологии на пазара.

„Секторът на науката за живота разчита на правилното и пълноценно представяне пред широката публика на теми, които изглеждат сложни за обяснение. Оценявайки високо работата на журналистите в България, ние сме си поставили задачата да изградим към клъстера медиен център за тях, в който те ще имат възможността да черпят достоверна информация, директно от източника, да намерят своята интересна история и да ги свържем със съответните експерти, за да им предоставим точна информация по конкретна тема.“ – коментира Кристина Ескенази, съпредседател на клъстера.

Основните дейности, които ще извършва клъстера са в сферата на: 
Сътрудничество и иновации – иницииране на проекти за коопериране между фирмите и научни и развойни звена, образователни институции; подпомагане на иновативни проекти за сътрудничество в мрежата.
Маркетинг и PR – откриване идентичността и уникалните предимства в региона; подобряване на националния и международния имидж на участниците в клъстера; провеждане на инициативи за стабилизиране на отрасловия имидж; организиране на панаири;
Подкрепа на учени, изобретатели и стратиращи предприятия, посредством бизнес мрежа от доказали се на пазара компании и екперти в различни области
Международна дейност – в зависимост от потребностите на клъстера, дейностите могат да включват специализирани инициативи за реализиране на международни проекти и срещи, организиране на делови пътувания с цел обмяна на опит и информация, провеждане на семинари и конференции и др.
„Биотехнологичен и здравен клъстер” вече си сътрудничи с няколко други мрежи и клъстери в Европа и извън нея, които допринасят за опита и достъпа до сектора на науката за живота.

Website: http://biocluster.bg/
Contact: BioCluster@BioCluster.bg

X