Възможности за финансиране
05.12.2018
Първият в България „Биотехнологичен и здравен клъстер” е вече факт
05.12.2018

Новини от градската среда в София

Нови автобуси по линиите до Витоша планина

Десет автобуса по линиите до планина Витоша ще бъдат заменени с полутуристически автобуси „Мерцедес“ с екостандарт ЕВРО5. Новите превозни средства са с ръчни скоростни кутии заради планинския терен и с багажници, което ще позволява по-лесното пренасяне на ски, шейни и др. За градските линии вече са пристигнали 60 нови единични автобуси на природен газ и 20 електробуса, за които в момента се изграждат зарядни  станции.

От Столичната община очакват в началото на 2019 г. да бъдат доставени и 60 нови съчленени автобуса MAN Lion’s City G на природен газ. Те ще бъдат включени в автопарка на градските линии. Автобусите са нископодови, достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, с климатизация и с най-високия екостандарт ЕВРО6.

Така през 2019 г. 90% от автобусите в градския транспорт на София ще са нови.

 

Устройствен план резервира терен за лифт от „Ринг Мол“ и ИКЕА към Витоша

В процес на разработка е подробен устройствен план на компанията инвеститор в „Ринг Мол“ и ИКЕА и имотите южно от тях, който да обезпечи коридор за изграждане на лифтово съоръжение към Витоша. Към момента няма конкретен инвестиционен интерес, но възможността ще бъде предвидена в Общия устройствен план на София в транспортно-комуникационната част и по-точно – за развитието на метрополитена.

Планът е част от общия план за бъдещото разклонение на софийското метро по посока ИКЕА и зоната от междинната станция на метрото – тази след МС „Бизнес парк София“ в западна посока към ИКЕА и „Декатлон“ към планината Витоша. Общото намерение е жителите и гостите на София да могат да стигат до планината и с метро след изграждането на междинната станция, както и на още една след нея.

 

Интерактивни информационни карти показват веломрежата и пространствата за игра на територията на Столичната община

В началото на ноември екипът на ОП „Софпроект – ОГП“ представи създадените две интерактивни карти – едната е с данни за наличната велосипедна инфраструктура, другата – с пространствата за игра в София.

Картата с велоалеите цели оценка на велосипедната мрежа в града и изграждане на методология за подобряването й. Тя включва веломрежата, паркингите, стоянките за велосипеди, както и заложените в Общия устройствен план разширения. По картата се изготвя анализ за потенциални велотрасета в кв. Студентски град, както и връзката им с прилежащите градски зони. Представянето на работата по проекта може да видите тук, а самата карта – тук.

Картата и стратегията за пространствата за игра в града е дигитална информационна система с данни за всички площадки, поддържани от районните администрации и дирекция Зелена Система. Включени са също и училищата, детските градини и яслите с техните терени. Зоните са класифицирани в три категории: новоизградени след 2000 г. площадки, площадки за частичен ремонт и площадки за основен ремонт. При маркиране, всеки обект показва допълнителни данни като местоположение, площ, година на изграждане, налични съоръжения, пешеходна достъпност, наличие на ограда, предназначение по възрастова група и др. В обектите на бщинските и частни детски градини и ясли е включена информация за името, адреса и начина на финансиране на заведението, както и връзка с регистъра на Министерството на образованието и науката или със сайта на Столичната община. Предстои въвеждане на информация за обекти като спортни площадки, частни места за игра и др.

Картата ще служи като информативна основа при работата по стратегията „София играе“ за подобряване на пространствата за игра в града.
Картата може да видите тук, а представянето й и повече информация за проекта – тук

X