Търговската Камара на Централна и Източна Европа в Сингапур стартира дейност
08.09.2019
Предстоящи събития в София
08.09.2019

Новини от градската среда в София

 

 

Image Source: www.sofia.bg

За втора поредна година Зелена София–Столична община и Cleantech Bulgaria стартираха услугата за наемане на електрически велосипеди. Локациите са две: на паркинга при байсейна в „Дианабад“ и на паркинг зоната зад Националния исторически музей в „Бояна“. Изпълнението на услугата ще се предоставя до края на месец октомври от компаниите Eljoy Bikes и Eldrive. Партньри са и Е-Mountain Bike, които осигуряват ново поколение планински електрически велосипеди за желаещите да покарат на Витоша с планински велосипед. 

Велосипед може да бъде резервиран на тел: 0885151928 или на уеб страницата rentebike.bg.

***

Започна обособяването на над 200 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки в центъра на София. По-голяма част от местата са в Синя и Зелена зона. През есента са планирани такива и в пешеходни пространства, а на по-късен етап и във вътрешността на жилищните квартали.

Инициативата цели да подобри вело инфраструктурата и да насърчи микро мобилността.

Паркоместата са безплатни и ще присъстват в приложението на Lime, която в средата на август стартира първата частна услуга за споделено ползване на електрически скутери. Очаква се още няколко български и чуждестранни компании да започнат да предлагат същата услуга в София.

 

***

Столичният общински съвет одобри изработване на Подробен устройствен план за изграждането на нов квартал западно от Горубляне. 

По проект новият квартал ще бъде на плoщ от 143 xa и граничи cъс Coфийcĸи oĸoлoвpъcтeн път на юг, „Изтoчeн пapĸ“ на запад, бyл. „Koпeнxaгeн“ от северната му страна и с ĸв. Гopyблянe на изток.  

Πpeдвиждa ce застрояване с мaлĸoeтaжни жилища, мнoгoфyнĸциoнaлни и пpoизвoдcтвeни зoни, гpaдcĸи пapĸoвe.

 

***

В частен имот в центъра на столицата на ул. „Екзарх Йосиф“ бяха открити уникални

находки от крепостните стени на древна Сердика. Мястото е на метри от чешмите с минерална вода в имот, предвиден за изграждането на хотел. 

Според археолозите находките са от изключителна ценност. Те са от втората крепостна стена на древна Сердика. Намерени са много монети, както и два артефакта без аналог – фигура на бог Ерос с факла и съд с кръгла форма с голяма дръжка, завършващ с глава на прасе. Находките са от края на втори и началото на трети век.

 

X