Български градове и региони могат да кандидатстват за новата програма на ЕК “Предизвикателството: 100 интелигентни града”
04.03.2020
Първата българска кариерна платформа за гейминг индустрията отвори врати
04.03.2020

Колко ще похарчи светът за умни градове през 2020

 

Близо 124 милиарда долара ще инвестира светът през 2020 г. в умни градски решения, сочи последният анализ на международната консултантска компания International Data Corporation (IDC). Така глобалните разходи за инициативи за интелигентни градове ще нараснат с близо 20% спрямо 2019 г.

Очаква се Сингапур да остане лидер, следван от Токио, Ню Йорк и Лондон. Според анализа първите 100 града по разходи формират близо 30% от разходите глобално. Интересна е прогнозата, че водещите градове ще продължат да поддържат растежа в краткосрочен план, въпреки че като цяло пазарът е разпръснат сред средни и малки градове, които също инвестират, макар и в сравнително по-малки проекти.

Докладът разглежда данни за инвестициите в умни решения на над 200 града. Около 80 от градовете инвестират по над 100 милиона долара годишно, но в същото време се очаква 70% от решенията да бъдат генерирани в градове, ĸoитo влагат под 1 милион дoлapa годишно. Големи възможности има при решения, които заимстват от опита на големи проекти и ги адаптират в достъпни инициативи за средни и по-малки градове, коментират авторите на доклада.  

През миналата година една трета от казусите са били свързани с устойчива енергия и инфраструктура. Обществената безопасност и интелигентният транспорт, базирани на данни, представляват съответно 18% и 14% от общите разходи. Най-голям дял от инвестициите са привлекли интелигентните eлeĸтpocнaбдитeлни мрежи. 

Най-голям потенциал демонстрират дейности като видеонаблюдение, обществен транспорт и интелигентно управление на трафика. Най-бърз растеж на разходите през следващите пет години се очаква в т.нар vehicle to everything (V2X) – комуникацията на транспортните средства с инфраструктурата, както и на тези в дигиталните близнаци (дигиталните копия на физически обекти) и на тези в устройства за служители на органите на реда (officer wearables). 

Очаква се до 2023 г. глобалните разходи за инициативи за интелигентни градове да достигнат 189,5 милиарда долара, като САЩ, Западна Европа и Китай ще държат дял от 70%.

X