Използвайте дигиталните решения на Столичната община, достъпни 24/7
03.05.2020
На сайта на Столичната община е активен чатбот за въпроси на граждани относно COVID-19
05.05.2020

BESCO с анализ на състоянието на стартъп екосистемата и предложения за конкретни мерки, свързани с COVID-19

Българската стартъп асоциация BESCO публикува резултати от проучване за основните проблеми, с които се сблъскват българските стартъпи, и списък с мерки за икономическото възстановяване на индустрията. Анализът е на база на отговорите на 100 стартиращи и/или иновативни компании от 27 различни индустрии с общ годишен приход от 155 млн. лева. 

 

Основните изводи:

  • Над 42% от компаниите оценяват като среден или висок риска от фалит през следващите 3 месеца, а 75% очакват принудително прекратяване на дейността до 6 месеца.
  • Причината е липсата на ликвидност, която е проблем за над половината от стартъпите – 53%.
  • 66% очакват свиване на приходите с 40%, останалите очакват загуби между 40-60% от месечните приходи.
  • 63% планират да съкратят ¼ от персонала, най-силно ще пострадат позициите в маркетинга и рекламата и административните дейности.
  • Загубата на местни клиенти е съществен проблем за 65% от стартъпите, а на международни – за 54%.

 

Какви мерки предлагат компаниите 

Една трета от стартъпите имат нужда от спасителен капитал между 50 000 и 200 000 лв. Други 31% имат нужда от 20 000 – 50 000 лв. за оцеляване по време на кризата. Предприятията изказват ясна нужда от финансиране от банките и държавата и преки финансови облекчения с различни инструменти. Над 20% смятат, че държавата трябва да стане клиент на продуктите им. Като потенциална стъпка в тази посока компаниите виждат промени в законодателството за обществените поръчки, които да позволят достъп на стартиращи и иновативни компании до обществени поръчки от по-малък мащаб. 

Друга посочена мярка е облекчаването на процедурите, с които средствата от Фонда на фондовете достигат финансовите посредници, а от там и крайните потребители – стартиращите компании. Финансирането от фондове за рисков капитал да бъде с по-висок държавен приоритет също е част от посочените конкретни инструменти, които да подпомогнат бизнеса. 

Анализът на BESCO е изготвен в сътрудничество с Edit.bg – Икономическо развитие чрез иновации и технологии, BVCA – Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, Endeavor България, ABLE – Асоциацията на българските лидери и предприемачи и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката.

Резултатите и предложенията са адресирани към българското правителство, европейските институции и други свързани изпълнителни органи, които могат да предприемат действия при изготвянето на подходящи мерки за преодоляване на предстоящите икономически предизвикателства. Пълния текст на писмото ще намерите (на български език) тук.

Пълният анализ е достъпен на български език тук, а на английски – тук

В средата на април BESCO обяви и съвместна инициатива с Българската фондова борса (БФБ). Тя е в подкрепа на стартъпи, които предлагат продукти или услуги с потенциален принос в ограничаването на негативното въздействие на пандемията от COVID–19. Специална платформа ще популяризира дейността им, като насочи вниманието към специфичните им проекти. В идните дни тези компании ще получат помощ в търсенето на инвестиции и нови пазари чрез мрежата на БФБ. Първите включени компании може да видите в сайта на инициативата fightCOVID19.

 

X