BHTC-Sofia-Bozhurishte-Economic-Zone
Behr-Hella Thermocontrol инвестира в изграждане на пета поточна линия в Икономическа зона „София-Божурище“
30.04.2018
smart-specialization-tech-transfer_sofia
Столична агенция за инвестиции ще участва в конференция под егидата на Председателството на Съвета на ЕС
30.04.2018

52  млн. евро инвестиции в бизнес имоти у нас от началото на 2018

Business-Property-Investments-Sofia-Q1-2018

Business-Property-Investments-Sofia-Q1-2018За първото тримесечие на 2018 г. инвестициите в бизнес, индустриални и търговски площи у нас са в размер на 52 млн. евро, показват данните от последния доклад на Colliers. Средните цени и доходността от бизнес имотите остават стабилни. Прогнозата на консултантската компания за следващите месеци е за запазване на наемните нива и доходността и в трите основни сегмента – индустриални, търговски и офис площи.

На пазара на офис площи са сключени сделки за общо 35.5 хил. кв.м  при средни цени (за София) от 13,5 евро/кв.м за клас А и 10 евро/кв.м за клас В. Част от сделките са сключени на етап “строеж”. В края на тримесечния период от предлаганите 2 млн. кв.м офиси клас А, В и С, свободни са 9%.

В столицата се предлагат общо около 400 хил. кв.м търговски площи (в търговски центрове), а 40 хил. кв.м са в процес на строителство. В търговските зони средната наемна цена е 39 евро/кв.м на месец, а по оживените търговски улици – 49 евро/кв.м. Дялът на незаетите площи в сегмента е намалял до 12%.

Наемът на индустриални площи клас А в София се запазва на нива от 4.5 евро/кв.м, а  за клас В – 2.7 евро/ кв.м. В момента сегментът предлага 900 хил. кв.м общ обем, а в етап на строителство са нови 188 хил. кв.м. Само 7% от наличните площи са свободни.

Най-голям обем сгради в строеж има в офис сектора – 384 хил. кв.м, следвани от индустриалните площи със 188 хил. кв.м и търговските площи с 40 хил. кв.м.

 

Всички данни от доклада за първото тримесечие са публикувани в сайта на Colliers тук.

 

 

X