VMware ще инвестира 23 млн. eвро и ще увеличи екипа си в София до над 1500 души
07.05.2019
Германия е вторият по дял чуждестранен инвеститор у нас
07.05.2019

Vivacom отвори лаборатория за тестване на смарт решения в реална среда

 

Image source: vivacom.bg

Vivacom отвори лаборатория за тестване на смарт решения в реална среда, до която ще имат достъп и стартиращи компании, които разработват интелигентни технологии. Лабораторията се казва Vivacom Tech Hall, в нея е изградено покритие на високо-скоростни мобилни и фиксирани мрежи като 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot, а вероятно това ще бъде и първото място в София, където ще стартира 5G мрежата на телекома.

Сред смарт услугите на Виваком, демонстрирани в лабораторията, е система за мониторинг на качеството на въздуха, която измерва ниво на въглероден окис,  на фини прахови частици, влажност на въздуха и атмосферно налягане. Системата дава възможност за надграждане с модели за прогнозиране за период от 24 до 48 часа, съобщават от телекома.

В центъра може да бъде видян и как работи пилотния проект на компанията за умно паркиране, което регистрира в реално време броя на заетите и свободните паркоместа на конкретна локация, оборудвана с датчици. Системата включва и алармени предупреждения при надхвърляне на разрешено/платено време за паркиране.

Vivacom Tech Hall демонстрира и умни водомери и електромери. Интелигентните водомери отчитат дистанционно стойността на измереното количество вода, включително и със задна дата. Умният електромер следи потреблението, но и актуалното състояние на захранването към клиента, чете тарифни таблици, управлява захранването на крайния клиент – включване/изключване.

Системата за лицево разпознаване разпознава лица при видеонаблюдение и ги сравнява със снимки от база данни, принтира  или съхранява. Умното приложение брои и анализира човекопотока в сградата, поведението на посетителите, разпознава и сравнява  регистрационни номера на автомобили.

Друго решение включва непрекъснато наблюдение на контейнерите (количество отпадъци, аларма за пожар, аларма за обърнат контейнер, местоположение). За целта се използват сензори, монтирани в контейнери за разделно събиране на отпадъци. Датчиците са разработени специално за индустриални условия и са устойчиви на климатични условия. Прилагането им цели оптимизиране на разходите по сметосъбиране и логистиката по извозването.

От Vivacom съобщават, че Vivacom Tech Hall ще бъде отворена и за широката публика за събития, лекции и обучения, насочени към новите технологии. Това е и следваща стъпка на телекома в инициативата за дигитализация на образованието – „Образование 4.0“.

Още за лабораторията може да видите във видео материалите на actualno.com

 

 

X