Vivacom отвори лаборатория за тестване на смарт решения в реална среда
07.05.2019
Започна кандидатстването за EIT Digital Challenge 2019
07.05.2019

Германия е вторият по дял чуждестранен инвеститор у нас

 

Германо-Българската индустриално-търговска камара публикува две изследвания: „Германските инвестиции в България 1990-2017“, изготвено от Института за пазарна икономика /ИПИ/ и „Германо-Българските търговски отношения (2001-2018)“ на Института за икономическа политика /ИИП/.

Според изнесената на официална среща статистика, делът на преките чуждестранни инвестиции от Германия достига 8,49% от всички ПЧИ в страната. Така страната става вторият по дял на чуждите инвестиции у нас след Холандия, а трета е Австрия.

В изчислението са включени физически или юридически лица в Германия, които инвестират в България не директно, а чрез свои дъщерни компании в други страни. Така, според изчисленията на ИПИ, официалната статистика досега /6,8%/ е подценявала германските инвестиции у нас с около 25% или около 1,4 милиарда лева.

Най-много непреки германски инвестиции у нас идват с посредничеството на компании от Австрия, Италия и Холандия.

Три икономически дейности привличат огромната част от инвестициите (директни и индиректни) – преработваща промишленост (42%), търговия (43%) и финансови услуги (9,3%). Най-голяма концентрация се наблюдава в София, Варна, Габрово и Русе. Цялото изследване „Германските инвестиции в България 1990-2017“ ще намерите тук.

 

Според втория доклад – „Германо-Българските търговски отношения (2001-2018)“, обемът

на двустранната търговия поставя България в топ 20 на най-важните търговски партньори на Германия в рамките на Европейския съюз. По значение на търговския оборот България е на 41-во място сред всички 234 държави и територии в света, с които фирмите в Германия търгуват.

За разглеждания период двустранният стокообмен отбелязва среден годишен ръст от 10%, а само за последните десет години той нараства два пъти и половина – от 3,2 млрд. евро до близо 8,3 млрд. евро. Германия изнася към България главно електрическо оборудване, машини, автомобили и автомобилни части. Вносът от България е предимно на електрическо оборудване, машини и облекла.

Как търгува България с отделните германски провинции и каква е структурата на стокообмена по сектори, може да видите в пълното изследване, публикувано тук.

X