Министерството на икономиката публикува Електронен Бизнес наръчник за МСП
07.05.2019
София може да стане Европейска столица на интелигентния туризъм 2020
07.05.2019

Възможности за финансиране

 

Българските компании с иновативни решения във финтех сектора могат да кандидатстват до 21 юни за програмата Elevator Lab Challenge на Райфайзен Банк Интернешънъл. Тъсят се доказани иновативни продукти и технологии в областта на финансите в 8 категории: Анализ на данни и изкуствен интелект, Технологии, свързани с регулациите, Големи корпоративни и институционални клиенти, Банкиране за МСП, Банкиране на дребно, Кибер сигурност, Форекс решения, Плащания и обработка на трансакции през мобилни устройства.

Компаниите, които се регистрират в Elevator Lab Challenge ще получат обратна връзка от експерти на банката, насоки за подобряване на продукта или проекта. За регионалното предизвикателство ще бъдат избрани 5 финалиста, един от тях ще участва на финала в глобалната надпревара със стартъпи от цял свят. Заявки за участие може да подавате тук.

 

***

Учени с доказан опит могат да кандидатстват във втория кръг на финансиране към Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Съветът е структура на Европейската комисия и предоставя 540 милиона евро грантове за върхова наука. Кандидатстването ще започне от 21 май и е с краен срок 29 август. Предварителна подготовка за участието може да започнете като разгледате примерни проекти от предходни прозорци за кандидатствани, публикувани от ERC тук.

Най-общо кандидатите трябва да са учени с 10 години опит, да са работили по оригинални проекти с доказано значение за областта, в която работят. Разработките могат да са от области като климатични промени, кръгова и синя икономика, храна на бъдещето, градове на бъдещето, енергийни проекти и др. Финансирането може да достигне 2,5 милиона евро за проект или до 3,5 милиона при нужда от закупуване на специално оборудване.

Условията за кандидатстване и линк за подаване на документация: erc.europa.eu/funding/advanced-grants

 

***

Над 200 предприятия ще бъдат финансирани с нови 30,5 милиона лева от Фонд на фондовете – 37,4 милиона от общия бюджет по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020  (ОПИК), а останалите ще бъдат привлечени от частни инвеститори. Средствата ще бъдат насочвани към предприемачите през следващите пет години през избрания финансов посредник  „Иновейшън Акселерейтър България“.

Освен финансирането, фонд мениджърът ще предоставя менторство, стратегическа подкрепа и бизнес контакти. Ще се инвестира в стартиращи компании с иновативни бизнес идеи в здравеопазване, образование, грижа за възрастни хора, транспорт и логистика, лека промишленост, дигитализация и др.

Инвестициите във фаза ускоряване са до 100 хил. лв., а във фаза начален етап могат да достигнат до 2 милиона лева при дялово и квази-дялово инвестиране.

X