Възможности за финансиране
07.05.2019
Базираната в Швейцария Also Holding придобива водещия IT дистрибутор Солитрон България
07.05.2019

София може да стане Европейска столица на интелигентния туризъм 2020

 

Националният борд по туризъм обяви намерението си да работи за кандидатирането на София за Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г. Идеята бе обявена по време на Шестата годишна среща на борда, организирана със съдействието на Министерството на туризма и на Столичната община, а Столичната агенция за инвестици беше партньор на събитието.

Главният изпълнителен директор на СОАПИ Владимир Данаилов участва в панела „Насърчаване на инвестициите в туризма и осигуряване на достъп до финансиране“. Възможностите за допълнително финансиране на туризма, връзката между “умен град” и успешното развитие на градския туризъм, насърчаването на инвестициите в сектора бяха част от темите, обсъдени на форума.

Инициативата събра над 150 представители от туристическия бранш, неправителствени организации, представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, които представиха своята визия за развитието на туризма на столицата до 2030 г.

Според данните, изнесени в рамките на срещата, през 2018 г. приходите от туризъм са достигнали 8,4 млрд. Лева. Това е с 6% повече, в сравнение с предходната година, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

С 82% са се увеличили чуждестранните туристи в София за периода 2008 – 2018 г. През 2008 г. те са били 422 008, а през 2018 г. – 767 103. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Показателно е, че нарастването на интереса към София като туристическа дестинация се запазва като трайна тенденция през последните няколко години.

Страните, които генерират най-много посещения в столицата, са Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел и Франция.

 

X