Летище София е на 63 позиция сред 150 летища в ЕС по брой превозени пътници
06.01.2019
Новини от градската среда в София
06.01.2019

Възможности за финансиране

Започна кандидатстването по програмата за 2019 г. на Клийнтех България и Climate-KIC за стартиращи компании с идеи в сферата на чисти технологии, решения за устойчив бизнес и климатични иновации. Climate-KIC Accelerator е най-мащабната европейска предприемаческа инициатива за чисти технологии за справяне с климатичните промени. Акселераторът работи в мрежа с още 24 държави на ЕС и така дава достъп на предприемачите на уникална международна среда от ментори и инвеститори. В България програмата се провежда за четвърта поредна година и до момента е подкрепила 24 компании.

Желаещите да кандидатстват за място в програмата Climate-KIC 2019 трябва да попълнят формуляра за участие на сайта на акселератора не по-късно от 27 януари.

 

***

Български стартиращи компании могат да кандидатстват за безплатно участие в Start-up-Woche в Дюселдорф, Германия в рамките на събитието “Северен Рейн-Вестфалия среща Източна Европа”, което ще се проведе на 11 април 2019 г. Събитието се организира от Enterprise Europe Network и NRW.International GmbH и е в отговор на все по-засиления интерес на западните компании към партньорства със страни от Източна Европа. На срещата 25 източноевропейските фирми могат да представят своите бизнес идеи, планове и проекти и да влязат в контакт с немски компании.

Крайният срок за регистрация е 28 февруари. Повече информация ще намерите тук.  

 

***

Българската банка за развитие (ББР) предлага програма за 300 млн. евро по плана „Юнкер“ за подкрепа на микро, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 000 души. Финансирането на схемата е осигурено съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на „Плана за инвестиции за Европа“.

Търговските банки-партньори по програмата получават финансов ресурс до 50 млн. евро, с който ще отпускат финансиране спрямо индивидуалните си вътрешни правила за кредитиране. Освен предоставянето на средства, ББР има готовност да поеме и до 100% от риска по заемите към българските фирми.

По програмата компаниите ще могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Лихвеният процент с таван от 3,7%, а максималният срок за погасяване на кредитите до 2032 г.

 

***

NEVEQ, един от първите дялови инвеститори в България, подписа с държавния Фонд на фондовете споразумение за управление на финансов ресурс от 19,1 милиона евро публични средства, предназначени за ускоряване и начално финансиране на компании в сферата на изкуствения интелект, финтех и блокчейн технологиите. Средствата са по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, ще бъдат управлявани за срок от десет години и ще бъдат вложени в развитието на 45 компании – 15 новосъздадени и 30 съществуващи. Според бизнес плана, фондът трябва да осигури още 8 млн. евро частен капитал от инвеститорите си от Швейцария, САЩ и България.

Инвестициите ще бъдат в размер до 500 хиляди за съществуващи компании (seed) и до 1 милион евро за новосъздадени (startups). Средствата ще се отпускат срещу миноритарен дял в компанията – от 20% до 35%.

X