Sofix-Stock-Exchange
Германската Varengold Bank откри офис в София
06.01.2019
Възможности за финансиране
06.01.2019

Летище София е на 63 позиция сред 150 летища в ЕС по брой превозени пътници

 

В последния месец на изминалата година Евростат публикува изследване за трафика на близо 150 летища в страните от ЕС на база годишни данни за 2017 г. По брой преминали пътници Летище София се нарежда на 63-та позиция, а България е сред първите пет държави по показателя „увеличение на превозени пътници“.

За 2017 г. през софийското летище са преминали 6,5 милиона пътуващи, което е с 30% повече от година по-рано. Най-много са били пристигащите и заминаващите пътници от страни на Европейския съюз – 5.3 милиона. От страни извън ЕС са преминали 820 000, а около 270 000 са били българите.

Според данните на национално ниво, България попада в топ 5-те държави с най-голямо увеличение на пътникопотока. С общо 11 милиона пътници, преминали през родните летища, България отбелязва ръст от 19% през 2017 г.

На първо място по показателя „увеличение на превозени пътници“ е Словения с ръст 20%, а останалите три в челната петица са Люĸceмбypг, Естония и Чехия.

Увеличен пътникопоток има във всички държави-членки на ЕС. Пътници на европейските летища през 2017 г. са били над 1 милиард души, което е със 7% повече сравнено с година по-рано.

Бързото развитие на Летище София е свързано както със солидното разширяване на обема на полети на нискотарифните превозвачи, така и с общото икономическо развитие в България. За последните три години на Летище София са открити общо 42 нови дестинации, сред които нови полети до Любляна, Баку, Ница, Малага и др. До 2020 г. се очаква да бъде открита и директна линия Пекин – София. През тази година на летището се очакват нови директни полети. Два от тях са на нискотарифната RyanAir, която от април ще стартира линиите София – Киев и София – остров Крит.

X