Възможности за финансиране
06.01.2019
Calendar-Sofia-Events
Предстоящи събития в София
06.01.2019

Новини от градската среда в София

 

Автобуси Мерцедес Интуро (Intouro – Mercedes-Benz) ще се движат по линии 63 и 66 до Морените на Витоша, съобщиха от направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столичната община. Автобусите са подходящи за движение в планински райони, имат големи багажни отделения за ски оборудване, сноубордове, велосипеди и др. Разполагат с 60 седящи места, което е три пъти повече от рейсовете, които в момента обслужват линиите. Първите 6 от 10-те нови Мерцедеса тръгнаха по двете линии към планината на 22-ри декември. Столичната община има готовност да пусне и допълнителни автобуси в пиковите часове.

 

***

Започна представянето на проектобюджета на София пред комисии, съвети, бизнес и медии.  За 2019 г. са предвидени 1,58 млрд. лв. Не се предвижда увеличение на данъците и таксите, с изключение на промените в данък МПС и данък сгради за курортните селища, приети от парламента.

Приоритетни остават направленията екология и чистота. Повече средства през 2019 г. Столична община ще задели в секторите образование, здравеопазване, култура, социални дейности, отбрана и сигурност и транспорт.

Най-много средства са предвидени отново за изграждането на метрото и пускане на основната част от третия метродиаметър. Общо за транспорт и инфраструктура са предвидени  550 млн. лв. За изграждане и ремонт на главни улици и булеварди са заделени 51,3 млн. лв. Други 133 млн. лв. са предвидени за нови автобуси и трамваи. Реконструкции се планират по улиците: ул. “Филип Кутев” в район “Лозенец”, бул. “Монтевидео” в Овча купел до последния участък до метрото, ул. “Тодор Каблешков” от бул. “България” до “Костенски водопад”, бул. “Петър Дертлиев”, ул. “Линкълн” и ул. “Народно хоро” в Овча купел, ул. “Скобелев” и тунела на НДК, ул. Николай Коперник в Слатина и „Щросмайер“ във “Възраждане”, както и връзките със Северната скоростна тангента през бул. “Владимир Вазов”.

В бюджета са предвидени и 4,5 млн. лв. за улично осветление, за закупуването на 13 нископодови трамвая – 33 млн. лв., а 100 млн. лв. – за нови електрически и газови автобуси.

68 млн. лв. са предложените средства за образование, включително и за изграждането на 15 нови детски градини. Столична община ще рекултивира и старите сметища в Суходол, Долни Богров и Садина с предвиден бюджет от 18 млн.

Възможни са промени по проектобюджета на Столичната община след обсъжданията с граждани, политическите групи в СОС, както и в самия Общински съвет.

 

***

На 17 януари 2019 от 15 до 18 часа в зала Джон Атанасов на София тех парк ще се проведе широк обществен форум за изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община и ефектите му върху важни аспекти от градския живот – икономическата активност, мобилността, екологичното състояние, използването на ресурсите, качеството на живот и др. Актуални новини около форума може да следите тук.  

X