Възможности за финансиране
31.01.2019
Покана за участие в 15-то издание на конференциите за Югоизточна Европа Smart Cities, EE&RES и Save the Planet
03.02.2019

Участието на София в програмата Digital Cities Challenge навлиза във финален етап

В последните дни на януари в испанския град Алгесирас се състоя последният Академичен семинар от програмата Digital Cities Challenge на Европейската комисия, в която София спечели участие с още 40 градове от цяла Европа. Градовете в менторската инициатива на ЕК се събраха, за да споделят какви индивидуални стратегии и конкретни действия за дигитална трансформация ще изпълняват през следващите няколко години.

Екипът ни представи стратегията за дигитализация на София, върху която работихме с локални бизнес и институционални партньори през последните месеци. Благодарни сме за всички мнения и идеи върху Плана за цифрова трансформация на столицата, които получихме от другите градове по време на работните срещи в семинара.

В участието на София в Академичния семинар се включи и Ангелина Тодорова, ръководител “Звено за координация” във Фонда на фондовете. Тя представи темата „Привличане на европейски фондове за подкрепа на градското развитие и МСП“  в панела за презентации и дискусии върху възможностите за финансиране на проекти за дигитализация.

Столичната агенция за инвестиции, от името на Столичната община, продължава участието в проекта Digital Cities Challenge и през следващите заключителни за програмата месеци екипът ни ще работи по финализирането на доклада по стратегията и ще проведе дискусии относно сформирането на управленски/ръководни органи по реализирането й. Преди официалния край на програмата през юни тази година, ще започне и изпълнението на пилотен проект по стратегията.

Мисията на Стратегията за цифрова трансформация на София е да бъдат изпълнени поредица от действия, които ще укрепят бизнес екосистемата на ИКТ сектора в София с цел:

а) разработване на новаторски решения за цифровата трансформация на града;

б) създаването на нови пазари/улеснено търсене за цифрови продукти и услуги на местно, национално или глобално равнище, облекчен достъп до тези пазари;

в) подкрепа на иновационната система за разработване на нови цифрови услуги и решения.

 

Изпълнението на Стратегията за София ще става чрез реализирането на различни дейности, идентифицирани по време на дискусиите през изминалата година с местни заинтересовани страни.

Списъкът включва общо 14 дейности, които трябва да бъдат изпълнени в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Примери за ключови дейности, които трябва да бъдат изпълнени като част от стратегията, са: създаване и разпространение на единна платформа за градски данни; интегрирани тарифи и общ модел на таксуване за мобилни услуги; достъп в реално време до информация за консумацията на комунални услуги; дигитално и физическо пространство за развитието на стартъп екосистемата в столицата; промотиране на София като дестинация за рискови инвестиции; онлайн платформа за дейностите в училищата.

По време на дискусиите на местно ниво беше предложено и създаването на управленска структура, с която да се гарантира изпълнението на стратегията.

 

В настъпващата финална фаза от участието на София в Digital Cities Challenge предстои идентифициране на ключовите показатели за успешно изпълнение (KPIs), разработването на процедури за мониторинг и оценка, както и определяне на отговорностите за следващите четири години за изпълнение на стратегията и за мониторинг върху работата на града по прилагането й.

Краят на програмата Digital Cities Challenge и началото на програмата-наследник Intelligent Cities Challenge ще бъдат отбелязани по време на конференция на високо равнище през юни тази година в Брюксел.

Екипът ни изказва благодарност за топлия прием към домакина на семинара – град Алгесирас, както и на всички специалисти и организации в разрастващата се мрежа от партньори на местно ниво и от европейските градове, част от програмата на ЕК, за помощта по създаването на Стратегията за дигитална трансформация на София.

 

X