Над 12 000 души се обучават безплатно у нас към дигиталната инициатива на Microsoft, LinkedIn и GitHub
09.12.2020
Възможности за финансиране
09.12.2020

Три български компании попаднаха в класацията “Technology Fast 50” на Deloitte

 

 

За 21-и пореден път международната консултантска компания Deloitte представи класацията си “Technology Fast 50” за Централна Европа. В нея са отличени и три български софтуерни компании. Това са Coursedot, StorPool Storage и CloudCart.  

Докладът има за цел да класира най-бързоразвиващите се технологични компании в региона. Основният критерий, по който са подредени организациите е размера на реализираните оперативни приходи през последните 4 години – минимум по €50 000 през 2016, 2017 и 2018 г. и поне €100 000 през 2019 г. Също така трябва да се отбележи и че класацията разчита на самоинициативността на кандидатите, които сами подават форма за участие чрез специално създадената онлайн платформа на Deloitte, а подадената от компаниите информация преминава стриктна проверка.

Най-напред сред български организации се нарежда Coursedot заемайки 13-о място в класацията като растежът ѝ е от 1366%. Другите две родни компании – StorPool Storage и CloudCart, заемат 46-о и 50-о място, съответно с 541% и 494% увеличение в оперативните приходи.

Други две български компании намират място в специалния раздел на доклада на Deloitte – Rising Stars (Изгряващи звезди). В тази категория място намират още две родни компании – EnduroSat и NOTOLYTIX, които бележат ръст от съответно 405% и 267%. Разделът Rising Stars включва организации, които за момента не могат да покрият основния критерий, за да са част от Technology Fast 50, но имат потенциал за развитие и над €30 000 оперативен приход за предходните три години. 

В тазгодишното издание на доклада от Deloitte въвеждат и нова секция – Impact Stars. В нея попадат по три компании от всяка страна от региона, които чрез предлаганите от тях продукт или услуга успяват да окажат позитивно влияние върху поне една от следните категории: обществен живот, цялостната бизнес среда, новаторство, околна среда и социално разнообразие. Трите български фирми, които попадат в този раздел са EnduroSat, CloudCart и ESCREO.

Родните компании, отличени в различните секции на доклада, са част от над 300-е, които през тази година са подали кандидатури за участие. Годината отбелязва и рекорден среден ръст на оперативния оборот на отличените организации – 1460%. Това показва, че бизнес средата в региона е подходяща за развитието на компаниите. 

Лидер в класацията тази година е полската компания Packhelp, която бележи над 9000% ръст. Девет са държавите, представени в класацията тази година, като с най-голям брой са представени Чехия (21), Полша (15) и Хърватия (5). България е на трето място с три компании. По сектори най-силно е представянето сред софтуерните компании, следвани от медиа и забавление, хардуер и финтех.

 

Кои са българските компании в “Technology Fast 50” на Deloitte

Лидерът сред родните компании – CourseDot, предоставя на клиентите си експертни съвети за най-добрите възможности за обучение за технологии и бизнес умения. Тя се отличава от традиционните обучителни компании чрез неограничения обхват на технологии, местоположения и методи за доставка. Опитните обучители на CourseDot са сертифицирани във всички основни и нишови Dev, DevOps и IT технологии, включително Microsoft, AWS, Google, IBM, Cisco, Citrix, VMware, Juniper и др. Instructor Hub е основният продукт на компанията. В момента той е най-голямата платформа за сертифицирани технически обучители на свободна практика в Европа, като разполага с над 3200 регистрирани професионалисти.

StorePool Storage предоставя едно от най-бързите решения за софтуерно дефинирано съхранение (SDS) на ниво блок на българския пазар. Продуктът на компанията се използва от публични и частни производители на облаци – предприятия, телекомуникации, MSP, SaaS, доставчици на облак и хостинг и други. Той се предлага като софтуер, плюс напълно управлявана услуга, която трансформира стоковия хардуер в бърза, високодостъпна и мащабируема платформа за съхранение на данни.

CloudCart е насочила усилията си в разработването на нов глобално насочен продукт в областта на електронната търговия. Той носи името на компанията и цели да се подобри процеса на управление на онлайн магазини, помагайки на търговците във виртуалната среда да насочат усилията си създаване, снабдяване и продажба на продуктите си. Платформата на столичната компания е насочена към непрофесионални търговци, желаещи да стартират и развият своя бизнес.

Основана през 2015 г., EnduroSat в момента е сред най-бързо развиващите се компании, които предлага решения за глобалния космически пазар. В началото българските специалисти проектират сателитни системи, а по-късно те създават и усъвършенстваните си комуникационни и силови модули. 

NOTOLYX разработва софтуерна платформа от последното поколение, която позволява мониторинг в реално време на финансови и/или нефинансови транзакции чрез продуктът си НОТО. Основателите на компанията имат богат професионален опит в областта на превенцията на измами. Те го предават и на НОТО, който е изцяло в съответствие с нормативната рамка и позволява контрол върху оперативния риск във финтех индустрията.

X