Столичната Payhawk спечели представяне на Paris Fintech Forum
30.01.2019
Откриха Шведско-българската търговска камара
30.01.2019

StudyHub – първо споделено пространство за учене в София

 

 

Тази година в София може да отвори врати първото по рода си споделено пространство за учене. То ще се казва StudyHub и е идея на сдружение “Студенти в действие”, които търсят партньори и инвеститори за реализирането му.

StudyHub ще бъде пространство за учене върху философията на споделените работни пространства. Ще бъде оборудвано с помещения за самостоятелно учене и с общи зони, в които студенти от различни университети и специалности да могат да се свързват или да присъстват на събития и лекции. StudyHub ще се намира в Студентски град, в близост до спирки на градския транспорт, с денонощен достъп и без почивен ден, с адаптирана среда за хора в неравностойно положение и с постоянно дистанционно видеонаблюдение за сигурност. Влизането ще става с абонамента карта, с каквато ще могат да разполагат студенти от всички университети.

Зад проекта стои сдружение “Студенти в действие” – екип младежи от два столични университета – Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Идеята се ражда поради факта, че средата в Студентски град е пренаселена, с над 200 заведения и дискотеки и само една библиотека, което накарало студентката по маркетинг Мартина Георгиева да търси по-спокойни места за учене, като например кафенето на бензиностанция. Където се оказва, че и други студенти идват да учат.

Така се появява проектът за StudyHub – място, което да даде достъп на младите хора в София до едно денонощно удобно за учене място, където да се подготвят, да си сътрудничат и да се развиват по пътя от университета към професионалната реализация.

Преди да привлекат и първите средства към проекта, екипът прави проучване сред над 1000 студента за нуждата и очакванията към подобно място за студентската общност. 75% от студентите отговарят, че имат нужда от повече пространства за учене. 

В страни като Великобритания, Германия, Холандия и др., подобни решения са интегрирани директно в университетските кампуси. Много от тях имат и отделна библиотека, работеща на подобен картов принцип, с достъп 24/7, а заплащането й е част от семестриалната такса. Тези пространства спомагат обучението на студентите именно чрез създаването на извънкласна общност.

В България подобни пространства все още няма. Виждането на екипа е, че подобно отворено пространство ще създаде активно студентско общество, ще повиши успеваемостта по време на изпити, ще предостави среда за по-ефективно учене. Възможността преподаватели, организации и бизнеси да имат място за инициативи, насочени към студентите на тяхна “собствена територия”, ще отгледа следващи випуски по-конкурентоспособни специалисти за пазара на труда.

Искаме да се получи т.нар. „неформално образование“ – да свържем студентите от един университет с тези от друг университет. Това е изключително полезно за сформирането на знания и умения на учащите в различни дисциплини, както и за контактите им с хора от различни сфери, смята Мартина Георгиева, инициатор на идеята и част от екипа на сдружение “Студенти в действие”.

По план StudyHub трябва да отвори врати през академичната 2019/2020. В кампанията за набиране на средва до момента са се включили студенти от всички университети в София.

Проектът търси инвеститори и партньори за отварянето на първото у нас споделено пространство за учене. При интерес, може да пишете на организаторите на имейл адрес: studyhub.bulgaria@gmail.com

Още за кампаниите до момента, за инициативите на общността и за екипа, ще намерите на  фейсбук страницата на StudyHub тук.

Детайли по проекта и изпълнението, чертежи на залите, банкова сметка за набиране на средства и контакт с инициаторите за съдействие по проекта им ще намерите тук.

X