StudyHub – първо споделено пространство за учене в София
30.01.2019
fDi Intelligence интервюира кмета Йорданка Фандъкова за бързото подобрение на бизнес среда в София
30.01.2019

Откриха Шведско-българската търговска камара

В София бе учредена Шведско-българската търговска камара (SweCham България). Официалната церемония по откриването се състоя на 17 януари с присъствието на шведския посланик в България Н. Пр. Луиз Бергхолм и заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова.

SweCham България ще се съсредоточи върху шведския бизнес в България и популяризирането на културата и традициите на Швеция у нас.

Посланикът на Кралство Швеция в България Луиз Бергхолм подчерта силното присъствие на шведски фирми с близо 40 дъщерни дружества на шведски компании в България и нарастващия обем на шведски инвестиции в цифровата икономика.

 

„През последните 13 години шведските инвестиции в България достигнаха близо 300 милиона евро, а ръстът в обема на търговията до октомври 2018 г. между двете държави е 11,3% и достига близо 343 милиона евро. Министерството на икономиката на България ще положи всички усилия, за да направи България още по-привлекателна инвестиционна дестинация за Швеция”, заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова на церемонията по откриването.

По данни, обявени в рамките на събитието, 87% от шведските компании в България планират разширяване на дейността си у нас в средносрочен план, а 90% очакват да увеличат оборота си през следващите три години. Половината от предприятията очакват увеличение в персонала през 2019 г., а над 50% планират такова в период до три години.

Целта на новосъздадената Шведско-българска търговска камара е да допринася за развитието на бизнес отношенията и бизнес инициативите между Кралство Швеция и Република България.

Според официалното съобщение Камарата ще извършва следните дейности, за да постигне целите си:

  • Ще подпомага и защитава общите интереси и ще организира консултантски услуги за своите членове в дейността им в Република България.
  • Ще инициира, организира, подкрепя или координира семинари, бизнес пътувания, срещи и социални събития, насочени към дейностите на членовете на Камарата.
  • Ще защитава и представлява интересите на членовете си пред правителствените и местните власти по общи въпроси и в общия интерес на членовете.
  • Ще подкрепя членовете си при провеждане на преговори и приключване на сделки.
  • Ще проучва условията на двустранния търговски обмен, по-специално възможностите за продажба, производство, снабдяване, сътрудничество и инвестиции в двете страни.

За да се присъедините към SweCham България, моля регистрирайте се на уебсайта на организацията: swechambulgaria.org/membership/

X