СОАПИ представи София на Петербургския международен иновационен форум
06.12.2018
Ново събитие в програмата на Webit.Festival Europe: Climate | Tech
07.12.2018

Столичната Playground Energy разработи нова технология за умна градска среда

 

Нововъведението позволява трансфер на данни в реално време от съоръженията на детските площадки и фитнесите на открито

Софийската Playground Energy разработи нова технология, която изпраща данни за активността на децата на детски площадки към сървър, който визуализира данните директно върху локацията в Google maps.

Нововъведението е още един мотив за децата да играят повече на открито, защото въвежда състезателен елемент. За градските институции новата технология означава още една стъпка към изграждането на умна градска среда. Достъпната по всяко време актуална и напълно обективна информация от уредите ще улеснява градското планиране, решенията къде са нужни повече места за игра, а също и поддръжката на площадките.

С новата технология изпращането на информацията става през вградено във всеки уред GSM устройство, за което не са необходими нито батерии, нито външно захранване, а единствено физическата активност на децата, която игровите съоръжения трансформират от кинетична енергия в електрическа. Нововъведението е преминало първоначалните тестове и предстои да бъде развивано в реална среда.

Playground Energy стартира през 2012 г. като патентова за Европа и САЩ прилагането на първата си иновация – вграждането на кинетичен генератор в детски уреди за игра, парково оборудване и външни фитнес уреди, които компанията произвежда изцяло в България. Генераторът присъства като невидимо допълнение към дизайна на седалката, стъпенката или друга част от съоръжението и преобразува физическата енергия от движението в електрическа. Тя от своя страна може да активира други инсталации на площадката като светлина, звук, водни струи или друго. Така например, докато детето просто се люлее, люлката може да светне, да задейства фонтан или да включи високоговорител, от който се чува любима песен през мобилния телефон чрез блутут връзка.

Шест години след създаването си, екипът въвежда и втората си иновация – да използва енергията от кинетичния генератор за трансфер на данни. Разработката е на български инженер и не изисква мобилен телефон или свалянето на конкретно приложение, не събира и не използва лични данни. Достъпът е без регистрация, от всяко устройство към директен уеб адрес, в който информацията за използването на уредите се визуализира върху локацията на площадката на Google maps като брой “Луми точки” (наречени така заради знаковия модел на компанията – клатушката Lumi Plus).

Целта на “Луми” точките е стимулирането на колективната игра или използването на състезателния елемент като допълнителна мотивация за децата да играят повече. Така например две съседни площадки ще могат да се състезават в резултата.

Друг ценен аспект на иновацията е развитието и внедряването на новите технологии за изграждане на умна градска среда. Данните, предавани от всяко съоръжение, независимо от местоположението му в града, ще подават към градските управи обективна информация за зоните за игра. Така местата с най-много “Луми” точки ще подсказват, че в даден квартал има натоварени детски площадки и районът има нужда от допълнителни места за игра. Данните ще улесняват и поддръжката на общинските площадки, тъй като веднага ще става видимо, ако някое устройство не подава сигнал и къде се намира то. Достъп до подобни данни в реално време означава за общините по-добро планиране на градската среда, по-бърза реакция и намалени разходи за извършваните дейности.

Следващата стъпка на Playground Energy е да договорят изпълнението на пилотни проекти, които през 2019 г. да заработят в реална среда. Компанията активно търси институционални партньори, спортни организации, частни или бюджетни образователни институции, частни организации и компании, които имат интерес и изграждат и поддържат детски площадки и фитнеси на открито за всички възрасти.

Повече за Playground Energy и контакти с екипа ще намерите в сайта на компанията тук.

 

****

Playground Energy

Софийската Playground Energy стартира през 2012 г. с проста, но важна цел – да мотивира децата да прекарват по-малко часове пред екраните и повече време в игри и движение на детските площадки. С използването на кинетичния генератор, който трансформира физическата активност на децата в електричество за активиране на други забавни инсталации на площадката, компанията на практика “преоткрива” най-старата и първа игрова платформа – детската площадка.

Кинетичният генератор в съоръженията на Playground Energy не причинява допълнително съпротивление и не изисква от децата повече усилие по време на игра. Устройството е напълно безопасно и на практика не изисква поддръжка.

Шест години след основаването си, компанията има стотици продадени компоненти и цели съоръжения за площадки в над 25 държави на пет континента. Уредите са в три основни продуктови групи: детски уреди (люлки, клатушки, батути), парково оборудване (пейки, в разработка са кошчета за отпадъци) и уреди за фитнес на открито.

Playground Energy има собствено търговско представителство в Австралия, което отговаря и за пазарите в Азия. Най-голям пазар за компанията са институции и частни организации в страните от Западна Европа. Основен бизнес модел за екипа е работата с партньори – производители или строителни компании на детски площадки и съоръжения, на които Playground Energy предоставя технологията за интегриране в техни модели или произвежда в България и доставя готови цели изделия за монтаж и поддръжка от страна на компанията-поръчител.

От основаването си до днес, столичната Playground Enegry привлича инвестиции в размер на 425 хил. евро. От тях, вложението от фонда за рискови инвестиции Eleven (по линия на Европейската инвестиционна банка) е в размер на 225 хил. евро.  Компанията получава и 200 хил. евро финансиране за растеж от програмата на Уникредит Булбанк за млади компании.

Постижения на екипа и награди:
Индустриалният дизайнер в екипа – Илиан Милинов е четирикратен носител на RedDot – най-престижната световна награда за индустриален дизайн. Съоснователят на компанията, Христо Алексиев, печели Active tech talent day през 2014 г.

През годините Playground Energy привлича вниманието на The Guardian, The Wall Street Journal и Reuters.

Компанията печели място и в акселераторската програма Springboard в Кеймбридж, който се фокусира върху подпомагане на компании с разработки в Интернет на нещата (IoT).
През август тази година Playground Energy печелят в категорията Smart City в pitching състезанието за български стартъпи, организирано от Германо-българската търговска камара и бяха допуснати в петдневната програма на Start.up! Germany 2018 през октомври.

X