Публичният и частният сектор с предложения за пилотни проекти по програмата Digital Cities Challenge
06.12.2018
Столичната Playground Energy разработи нова технология за умна градска среда
07.12.2018

СОАПИ представи София на Петербургския международен иновационен форум

 

По покана на Губернатора на Петербург Георги Полтавченко към кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, София взе участие на VI-я международен конгрес „Санкт Петербург и славянският свят“, който се състоя между 28-30 ноември 2018 г. в гр. Санкт Петербург.

Столицата бе представена от екип на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/ с презентация в рамките на пленарните сесии от програмата на Конгреса и със собствен информационен щанд и зона за преговори в рамките на изложението „Глобални и регионални партньори на Санкт Петербург“, съпътстващо тридневния конгрес.

Основната тема на Международния конгрес тази година беше въвеждането на иновации и тяхното успешно прилагане в живота на града. Като част от участието на Столичната община във форума, главният изпълнителен директор на СОАПИ г-н Владимир Данаилов представи бизнес и инвестиционния климат в София, както и развитието на иновации и тяхното успешно прилагане в града по време на пленарното заседание.

Екипът ни се включи и в международната колективна изложба „Глобални и регионални партньори на Санкт Петербург“ със свой отделен информационен щанд, където предоставихме информация за иновационните проекти на София и се запознахме с потенциалните възможности за съвместни бъдещи проекти с Петербург и другите градове участници.

Изказваме благодарност за ползотворните разговори на представителите на Технопарка на град Санкт Петербург, Инвестиционната агенция на Псковската област, иновационния регион Тольятти, клъстера „Чисти технологии“ Петербург, както и на Invest Finland – инвестиционната агенция на Финландия.

В рамките на визитата ни екипът ни посети Информационния и аналитичен център на Петербург, предоставящ информация и аналитична подкрепа на местните власти на града.

Срещнахме се и с г-н Алексей Силкин, директор “Управление на инвестициите” на Комитета за инвестиции на Санкт-Петербург – организацията, която изпълнява инвестиционната политика на града и работи за положителния бизнес имидж на града както за руски, така и за чуждестранни инвеститори. Г-н Силкин изрази желанието си за установяване на сътрудничество между София и Петербург. Бяха обсъдени възможностите за бъдещи съвместни проекти и инициативи между двата града.  

Екипът на СОАПИ изказва благодарността си към организаторите от Правителството на Петербург и Комитета за международни връзки на града за поканата и топлия прием.

X