София събра експерти от цяла Европа за общи мерки за чист въздух
08.05.2019
Водещи компании откриват в София не просто офис, а своя регионален или глобален технологичен хъб
16.05.2019

Столичната община подписа споразумение за сътрудничество в областта на иновациите с „Клийнтех България“ и InnoEnergy

 

Изображение: sofia.bg

Столичната община, „Клийнтех България“ и InnoEnergy подписаха тристранно споразумение за сътрудничество за стимулиране на предприемачеството и иновациите в сфери като енергии и повишаване качеството на атмосферния въздух в столицата. Една от основните цели на споразумението е създаване на условия за устойчиво икономическо развитие на София с фокус върху опазването на околната среда.

По време на срещата за подписване на споразумението кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова представи пилотния проект за осигуряване на велосипеди под наем като транспорт за Витоша. Търсенето на услугата е голямо и общината е възложила на „Зелена София“ да разшири проекта като осигури още велосипеди.

“Ще разчитаме  на опита и експертизата на InnoEnergy за развитието на иновационната екосистема и подкрепа на стартиращи компании в сферата на мобилността, дигитализацията, повишаване качеството на въздуха и устойчивата градска среда”, каза Йорданка Фандъкова при подписването на сътрудничеството.

“Ще разчитаме и за оценяването на иновативни проекти в областта на екологията. Партньорството на София с „Клийнтех България“ и Inno Energy ще помогне на София да създаде по-благоприятна среда за разработването на иновации за чиста енергия. Стартиращите компании ще имат още по-активна роля в развитието на София като устойчив и зелен град” – подчерта още столичният кмет и благодари на организациите за готовността им да подкрепят кандидатурата на София за зелена европейска столица.

„Клийнтех България“ e официален партньор на европейската организация EIT InnoEnergy – най-голямото публично частно партньорство с ЕС в сферата на устойчивите енергии.

От 2015 г. насам „Клийнтех България“, в партньорство с InnoEnergy, предоставя подкрепа и инвестиции за развитие на иновативни продукти и услуги за стимулиране повишаването на професионалните квалификации и подпомагане устойчивото развитие на градове и региони. Сключването на партньорство със Столична община е логично продължение на усилията, насочени в тази посока.

По време на срещата стана ясно, че предстои да се направи подробен анализ за състоянието и развитието на екоиновациите на територията на столицата и да се планират мерки за засилване тяхната реализация в градска среда.

Няколко дни след подписването на споразумението, в рамките на международната конференция SOFAIR 2019, организирана от Столична община, „Клийнтех България“ представи 8 стартиращи фирми в сферата на устойчивите енергии и избра българския финалист в международния конкурс Power Up, който ще представи страната ни на 21 и 22 май в Краков, Полша. Още за събитието може да прочетете тук.

X