Calendar-Sofia-Events
Предстоящи събития в София
08.05.2019
Столичната община подписа споразумение за сътрудничество в областта на иновациите с „Клийнтех България“ и InnoEnergy
08.05.2019

София събра експерти от цяла Европа за общи мерки за чист въздух

 

Източник: sofia.bg

В София се състоя международната конференция SofAir – форум на високо ниво за качеството на въздуха в градовете. Инициативата за конференцията е на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Събитието се проведе за втори път и бе организирано от Столичната община, в партньорство със Съвместен изследователски център към Европейската комисия (JRC), както и с подкрепа от мрежата на европейските градове EUROCITIES и екипът на „Зелена София“.

В SofAir се включиха представителите на местната власт в градове от Германия, Франция, Турция, Холандия, Полша, Италия, Шотландия и др. Основните модератори на събитието бяха Чарлина Вичева – заместник – генерален директор на Съвместния изследователски център към Европейската комисия и Юлиан Попов – член на Европейската фондация за климата.

Събитието беше открито от заместник-председателят на Европейския комитет на регионите Марку Маркула. “Необходими са ни повече градове като София, която е сред най-активните в редица пилотни проекти“, каза г-н Маркула пред участниците в конференцията.

В рамките на конференцията участниците представиха статистика за градовете си и разказаха добри практики в подобряването на качеството на въздуха в градска среда.

Според предварителните данни за последния отоплителен сезон, в София има 15% намаление на дните с превишени норми на фини прахови частици. Най-голям напредък по отношение на мерките за подобряване качеството на въздуха София отбелязва в обновяването на градския транспорт. С доставката на нови автобуси тази година 90% от автобусите са подменени, от години градът вече не купува дизелови превозни средства. През следващите 3 години в София ще бъдат подменени системите за битово отопление на една трета от домакинствата, каза кметът Фандъкова. По думите й именно градовете могат да са двигател за по-мащабни и големи държавни решения.

Кьолн също работи за смяна на твърдите горива за отопление  в домакинствата, съобщи заместник – кметът на града Харолд Рау. Общината в немския град отчита битовото отопление като една от основните причини за замърсяването на въздуха. Като следваща мярка Кьолн предвижда да подмени изцяло превозните средства в градския транспорт. „Как да мотивираме хората, за да променят поведението си е основното ни предизвикателство“, каза Харолд Рау.

Като успешна програма на градската управа в Кьолн той посочи подкрепата, която се оказва на жителите на града да купуват велосипеди на половин цена. Колелата задължително трябва да са оборудвани с кошница за багаж, за да не се налага ползването на автомобил, когато човек носи много вещи със себе си.

В Париж от тази година програмата за подобряване качеството на въздуха включва финансова подкрепа в размер на 400 евро за купуването на електровелосипеди. Това съобщи Орели Солан, общинският съветник с ресор „Чистота на въздуха“ към кмета на Париж. Над 40 са мерките, които кметството в Париж е предвидило за справяне със замърсяването.

„За 10 години успяхме да намалим с почти 50% замърсяването с фини прахови частици, но ситуацията не е розова. Бяха взети много непопулярни мерки. Една от тях е забраната коли произведени преди 2005 година да влизат в центъра на града през делничните дни“, каза Орели Солан. Дългосрочната цел на Париж е след 2024 година в града да няма изобщо дизелови автомобили и отопление с твърдо гориво в домакинствата.

Усилията на Солун в момента са насочени към разработването на нова мрежа за мониторинг на въздуха. Това съобщи кметът на Солун Янис Бутарис. „Кризата в Гърция също се отрази много зле на чистота на въздуха. Усилията в момента са насочени към обновяване на обществения транспорти с еко превозни средства“, каза той.

Увеличаване на зелените площи и велоалеите са сред мерките за намаляване на замърсяването на въздуха в Тирана, отчете заместник-кметът на града Анди Сефери. Градската управа планира да стартира програма за създаването на 5 таксиметрови компании, които да работят само с електроавтомобили, тъй като трафикът е основен причинител на замърсяването на въздуха в града.

Увеличаване на електроавтомобилите и намаляването на дизеловите коли трябва да е основна цел за Европа, смята заместник–кметът на Порто Филипе Араухо. Той е и вицпрезидент на групата за околна среда  в европейската мрежа Eurocities. „Не мисля, че промяната може да стане по плавен начин. Ние трябва да наложим на индустрията да направи промяната, защото в това са намесени много средства“, каза той.

Като паралелно събитие в рамките на SofAir се проведе и националният финал на PowerUp! – състезанието, организирано от Cleantech България и EIT InnoEnergy. Това бе петото издание на конкурса и бяха представени девет стартиращи екипа и идеите им в областите мобилност, енергетика, повишаване качеството на въздуха, умни градове и земеделие. Национален финалист стана компанията GreenCharger, която предоставя решение за фрагментирания пазар на станции за зареждане на електромобили. Стартиращата компанияи ще представи България на Големия финал за Централна и Източна Европа, когато ще бъдат селектирани 10 екипа, които ще спечелят място в акселератора InnoEnergy Highway Accelerator, инвестиция до 150 000 евро, а един екип ще получи и допълнителна награда от 50 000 евро.

Запис от конференцията SofiAir може да видите тук.

А снимки от националния финал на PowerUp! – тук.

 

X