София с първи пакет от мерки в подкрепа на някои от най-силно засегнатите от COVID-19 бизнеси
05.05.2020
Четири проекта с българско участие с отличия от европейския хакатон EUvsVirus
05.05.2020

Столичната EnduroSat привлече втора инвестиция от Neo Ventures 

 

 

Столичната компания за наноносители EnduroSat привлече допълнителна инвестиция в размер на 362 000 щатски долара от българската компания за рисков капитал Neo Ventures, съобщава SeeNews.

EnduroSat е основана през 2015 г. и проектира и изгражда наносателити, които летят в най-ниска орбита около Земята. Компанията работи и по междусателитни връзки и връзки с наземни устройства и пренос на данни. Преди две години EnduroSat изстреля и първи собствен наносателит, за да демонстрира възможностите на технологията. 

Столичната компания има над 75 клиента на пет континента, над 150 компонента в орбита и е генерирала 1,9 млн. лева приходи за изминалата година. Офисът в София работи с екип от 45 инженери.

Това е втората инвестиция на Neo Ventures в EnduroSat. Други вложители в компанията са финтех компанията Trading 212 и разработчикът на видео игри Imperia Online. През 2017 г. EnduroSat спечели финансиране и от Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020“ в размер на над 1.2 млн. евро.

Neo Ventures е български отворен фонд за рисков капитал, насочен към компании в ранен етап на развитие. До момента дружеството е инвестирало в над 30 стартъпа, в които след това участва и с подкрепа за бизнес планиране и мащабиране. 

X