Столичната агенция за инвестиции в панелна дискусия на Web Summit 2019

 

Всяка година участници от цял ​​свят се събират в Лисабон на Web Summit – най-голямата световна технологична конференция, според Financial Times.

Тази година 70 469 участници от 163 държави се събраха в португалската столица редом с над 1200 лектори на 22 сцени, 2000 стартиращи компании и 2500 медии.

За първи път екип на Столичната агенция за инвестиции беше там за срещи с партньори и колеги от цял ​​свят.

По покана на Business Region Göteborg и Business Sweden нашият ръководител отдел „Инвестиционен анализ“ Надя Султанова участва в панелната дискусия „Гьотеборг и София: допълващи се екосистеми“, който беше част от програмата на Sweden Co-lab – щандът на Швеция на Web Summit 2019 .

Приликите и разликите между екосистемите на нашите градове и държави са такива, че можем да бъдем партньори в иновациите.

Швеция се интересува от сътрудничество със софийски компании и очаква с нетърпение повече компании да отварят офиси там. Силните страни на ИКТ сектора в Гьотеборг са вградените системи, инфраструктурата и облачните технологии, мобилните технологии, микровълните, визуализацията и игрите.

Лабораторията Mobility X в Гьотеборг помага на младите компании с пионерски идеи, като предлага менторство и достъп до експертиза, мрежи, инструменти и новаторски подход от водещи експерти по темата, както и работно пространство. Партньорите на лабораторията са водещи шведски компании като CEVT, Ericsson, Volvo Cars, Volvo Group, Veoneer и Zenuity. Домакин на лабораторията е научният парк Lindholmen Science Park в Гьотеборг.

Бихме искали да изкажем специална благодарност на Н. Пр. Г-жа Хелена Пилсас – Алин, посланик на Швеция в Португалия и посланик в България до 2016 г. За нас присъствието г-жа Пилсас-Алин по време на панела беше голяма чест.

Web Summit в Лисабон е може би най-горещата технологична конференция в света и най-голямата в Европа. Форумът е акцент в календара със задължителни събития на технологични специалисти, ентусиасти и визионери от цял ​​свят. Най-големите имена на технологии се събраха в Лисабон и споделиха визия и опит с над 70 000 посетители от цял ​​свят.

 

X