София е включена в пилотната класация на fDi Magazine и TNW „Технологични градове на бъдещето 2020/21“ 
22.06.2020
Столичната Healee с финансиране от 800 хил. евро от фондовете Eleven и HR Capital
30.06.2020

Столицата е на 1-во място в категорията „Развитие на умен град“ в класация на Emerging Europe 

 

София се нарежда на 1-во място в категорията Развитие на интелигентни градове и на 7-мо място в общото класиране на Emerging Europe за най-добрите градове за правене на бизнес в Централна и Източна Европа – Business-Friendly Cities Perception Ranking 2020. София е в Топ 10 и в категорията Качество на живот като дели 5-то място с Гдиня, Полша и Братислава, Словакия. Оценени са 75 града в региона на развиваща се Европа – столици и градове с население над 200 000 жители.

Класацията е изготвена за наградите Emerging Europe Awards 2020 – трето издание на програма, която представя най-доброто от развиващия се регион на Европа и отбелязва постиженията на личности, публични и частни организации, проекти и инициативи.

Будапеща е обявен за най-благоприятен за бизнес град. Унгарската столица оглавява и две от осемте категории, вземани предвид при класирането  – Имидж и Подкрепа от местната власт. В категорията Развитие на интелигентни градове победител е София заедно с Талин. Тбилиси е начело в Икономически потенциал, Лодж в Бизнес климат, Букурещ в Таланти, Варшава в Инфраструктура и свързаност, а Прага – в Качество на живот. В общото класиране водят Будапеща, Прага и Варшава, а София е на седма позиция. 

Заради ограничителните мерки около Covid-19, тази година класацията беше представена онлайн. В публикацията си Emerging Europe цитира коментар на кмета на София Йорданка Фандъкова по повод признанието на българската столица за един от двата водещи града в категорията Развитие на умен град. „Усилията ни са насочени към прилагане на иновативни решения в управлението на града и градското развитие. София се променя и най-важното е, че все повече граждани участват в тази промяна. Най-ценното предимство на града е високо образованата работна сила, която изисква постоянно подобряване на градската среда. Затова и подобряването на  качеството на живот на гражданите в града е наш основен приоритет”, коментира Йорданка Фандъкова.

 

X