Компанията за авиософтуер ATPCO отваря офис в София – първи за компанията в ЕС
03.03.2020
Каним столичните финтех компании на Frankfurt Fintech Tour
04.03.2020

София и България в класациите

 

София е Топ 3 в категорията “Европейски град на бъдещето 2020/21 по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ в „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“ на fDi Intelligence. Столицата е с топ позиции в още 4 категории:

  • 3-та в “Европейски град на бъдещето 2020/21 по ефективност на разходите“
  • 6-та в “Източноевропейски региони на бъдещето” 2020/21
  • 9-та в “Източноевропейски градове на бъдещето” 2020/21 
  • Регион София е 9-ти в “Малки европейски региони на бъдещето” 2020/21 по ефективност на разходите“

В средата на март на официална церемония в Кан София ще получи Сертификат за добрите позиции в класацията. Още по темата и линк към пълната класация ще намерите тук.

***

София остава икономически най-добре развитата област в страната: с БВП на човек от населението над два пъти от средното за страната (28 465 лв. на човек от населението при 13 206 лв. в страната), спад в безработицата до 2,1% и коефициент на заетост до рекордните за столицата и страната 74,6%. Това сочита данните от последното изследване „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика. 

Образователната структура на работната сила продължава да се подобрява през последните години. Сред населението на 25-64 години висшистите са 51% (при 28% в страната).

Броят на предприятията в столицата продължава да нараства стабилно за пета поредна година и достига 88 на хиляда души от населението. Столицата остава и областта с най-висок обем произведена продукция на човек.

София привлича най-много преки чуждестранни инвестиции. Те са тройно по-високи в столицата  – 9 226 евро на човек при 3 310 евро на човек в страната. Инфраструктурата е с високо качество, особено от гледна точка на достъпа до високоскоростен интернет. 

Сравнено със страната, градът поддържа относително високи местни данъци, особено върху търговията на дребно и таксиметровите услуги. Заради високата натовареност на Софийския съд (най-натоварения в страната) София има сравнително бавно правораздаване, но остава сред областите с най-висока оценка на прозрачността на органите на местното самоуправление, посочва изследването. 

Пълният профил на София е достъпен тук, а прифили по региони и сравнения между регионите в страната може да видите тук.

***

България е на второ място в ЕС по брой жени учени и инженери. У нас те са 52% при средно 41% за Съюза, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Лидер е Литва  с 57% учени и инженери жени, а след България се нареждат Латвия (52%) и Дания (51%).

През 2018 година в ЕС е имало почти 15 милиона учени и инженери – 59% от тях мъже, а 41% жени. Пълните данни са достъпни тук.

X