София Тех Парк стартира нова програма в подкрепа на новатори и стартъпи
08.04.2019
Над 80% от шведските компании в България планират инвестиции през 2019
08.04.2019

София и България в класациите

 

София е на 90-о място сред 133 страни по света в тазгодишното издание Worldwide Cost of Living 2019 на Economist Intelligence Unit. Така столицата се изкачва с 29 места нагоре спрямо класирането за 2018 г. и е сред градовете, отчели най-голяма промяна на позицията спрямо предходната година.

В коментара на изданието за страната ни е посочено, че цените на основните хранителни стоки започват да се изравняват с тези в Западна Eвропа. Покачването важи и за комунални услуги, културни и развлекателни дейности. Изданието коментира, че това не е изненадващо, имайки предвид предстоящото присъединяване на България към еврозоната.

За изготвянето на класацията Economist Intelligence Unit сравнява цените на над 150 стоки и услуги като храна, домакински уреди, наем на жилище, месечни комунални разходи, транспорт, козметика, облекло, такси в частни учебни заведения, цените в ресторантите, както и цените на билети за театър, концерт или кино.

За първи път в историята на класацията челното първо място заемат едновременно три града – Париж, Сингапур и Хонконг. Цюрих и Женева допълват челната тройка. На дъното на класацията са Каракас /Венецуела/, Дамаск /Сирия/ и Ташкент /Узбекистан/, които са най-евтините градове в света.

***

България е на 35-то място в класация за възможностите пред жените по света в изследването Women’s Liveability Index 2019. Проучването включва 100 държави и ги оценява по 20 различни показателя като: равнопоставеност на половете, възможност за професионална реализация и присъствие на жените в науката, политиката и на ръководни постове, стандарт на живот, закрила от трафик и насилие, достъп до образование, брой на жените предприемачи и др.

България е на високи позиции по брой на жените мениджъри /10-о място с 49%/, на 13-то по процент на жените на министерски позиции и на 16-то място по брой на жени в парламента /25,4%/. По брой на жените предприемачи, обаче, България заема 8-о място.

Сред стоте държави, които осигуряват най-благоприятна среда за реализация на жените, са Норвегия, Швеция, Канада, Финландия и Исландия.

***

България е на 51-во място от 189 държави в Индекса на човешкото развитие на ООН за 2018 г. (The Human Development Index). Оценката измерва здравето, образованието, доходите, мобилността и сигурността на хората.

Лидери в класацията са Норвегия, Швейцария, Австралия, Ирландия и Германия, а в дъното остават Нигер, Централноафриканската република, Южен Судан, Чад и Бурунди.

Според доклада към класацията общата тенденция е към продължаващо подобряване на човешкото развитие, особено що се отнася до глобалното здраве, продължителността на живот и годините, прекарани в образование. Важен източник на неравенство остава пропастта между мъжете и жените, тъй като в глобален мащаб жените имат по-ниски доходи, по-висок процент безработни и по-ограничен достъп до образование в някои държави.

***

България заема 29-то място в Глобалния индекс на свързаността на най-голямата куриерска компания в света – DHL Express. В  петото си издание проучването комбинира индикатори, свързани с търговията на стоки и услуги; международни инвестиции; споделяне на информация (като достъп до интернет, телефонни разговори и печатни публикации); както и индикатори, насочени към хората като: миграция, туризъм, чуждестранни студенти и др.

България изпреварва в класацията държави като САЩ, Канада, Япония, Румъния и Турция. Страната ни разчита силно на движението на стоки и услуги и на миграцията на хора за образование и работа.

Първите позиции в индекса са за Холандия, Сингапур и Швейцария, а в челната десетка болшинството от страните са от ЕС.
Целия доклад може да прочетете тук. Профилът на България е на стр. 110.

X