София и България в класациите
08.04.2019
Calendar-Sofia-Events
Предстоящи събития в София
08.04.2019

Над 80% от шведските компании в България планират инвестиции през 2019

 

Над 80% от шведските компании у нас планират да инвестират в бизнеса си в България през настоящата година, сочи проучване на Business Sweden, проведено в сътрудничество с посолството на Швеция. Фирмите планират да вложат капитал най-вече в персонал, информационни технологии, производствен и офис капацитет.

Данните са представени от Н. Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция за България по време на срещата „Възможности и предизвикателства пред бизнеса в България“, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), посолството на Швеция в България и Шведско-българската търговска камара.

В анкетата са участвали 32 шведски дъщерни дружества в България. Близо една трета от тях работят в промишленото производство, а останалите оперират в секторите услуги, телекомуникации, здравеопазване, транспорт, строителство и др. Над половината от компаниите предлагат B2B услуги към други компании.

Като цяло шведският бизнес у нас е с положителна нагласа – 76% от анкетираните очакват растеж в сектора си, а 84% са оптимистични и за 2020 г. Докладът посочва, че големите плюсове на страната са членството в ЕС, ниският подоходен данък, подготвените служители и конкурентните цени на труда.

Като най-голямо предизвикателство за растежа си в България шведските компании посочват намирането на кадри /47%/. В анализа е отбелязано, че недостигът на хора и продължаващият ръст на икономиката може да повишат възнагражденията в средносрочен план.

Почти половината от анкетираните посочват и конкуренцията като предизвикателство, а 40% отбелязват и нуждата от допълнителни мерки за облекчаване на административната тежест.

X