Financial Times откри офиса си в София
07.05.2019
Новини от градската среда в София
08.05.2019

София е отличена за пети път с наградата „Бизнес град на България“

 

Изображение: sofia.bg

За пети път София получава приза за „Бизнес град на България“ в класацията на Дарик радио „Най-добър град за живеене в България 2018“. Столицата е призната за най-доброто място в страната за развиване на бизнес и с най-добрите условия за привличане на чужди инвестиции. ️

Част от икономическите критерии са нови работни места, публични и частни инвестиции, използването на европейски средства, финансовото състояние и др.

На официалната церемония присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова. „На национално ниво София е градът, който привлича над 50% от чуждите инвестиции, произвежда се около 40% от БВП на страната”, каза кметът при връчването на наградата.

“София привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България. През последните години голямата част от тях са насочени към високотехнологични производства, индустрии и дейности с висока добавена стойност. Нашата цел бе да привлечем максимален обем публични инвестиции в развитието на инфраструктурата – това помогна и на бизнеса, и допринесе за развитието на града. Брутният вътрешен продукт на столицата е 40% от общия БВП за България.

Кметът благодари на всички, които работят за града си. По думите ѝ „столицата е технологичен град, с най-много и добри университети, които допринасят за подготовка на кадри. Столичната община има своята политика за стимулиране и насърчаване на талантите. Чрез Столичната агенция за инвестиции създадохме и няколко инструмента за подкрепа (включително и финансова) за развитие на стартиращи компании“ – посочи също Фандъкова.

“София се развива като иновативен и технологичен град. Днес имаме два конкретни примера за възможностите на София – открива се Развоен център на Financial Times в София, а Министерският съвет одобри споразумение със Световната банка за откриване на офис на финансовата институция отново в София.”, допълни още Йорданка Фандъкова.

Наградите на Дарик радио се връчват за 12-та поредна година. Тази година бяха в 6 категории: бизнес, знание, сигурност, култура, туризъм и свободно време, както и екология. Град на знанието стана Бургас, Зелен град – Добрич, за най-жизнен град беше определен Варна, а за най-безопасен – Стара Загора. Беше дадена и една специална награда – на град Ямбол за пътна безопасност.  Като „Най-добър град за живеене 2018“ бе отличен Русе.

X