София е готова със своята Стратегия за дигитална трансформация, разработена като част от проекта на Европейската комисия „Предизвикателство Дигитални градове“ (видео)

 

Конференция на високо ниво „Предизвикателство дигитални градове: стратегия за европейските градовете през 21 век“ на 5 юни в Брюксел отбеляза края на Предизвикателство дигитални градове (Digital Cities Challenge) – проект на Европейската комисия. Събитието отпразнува работата на градовете по индивидуалните им Стратегии за дигитална трансформация.

София беше поканена да представи работата си в изложението – част от събитието, заедно с други участващи градове: Риека, Аликанте, Л’Акила, Ница, Солун, Еспо и Пори.

Като част от програмата на конференцията, главният изпълнителен директор Владимир Данаилов сподели опита на София в работата с ключови заинтересовани страни в града за създаване на Стратегия за дигитална трансформация за София. Той се включи в дискусията „Успешни истории за създаване на пазар чрез инициативата Предизвикателство дигитални градове”, част от панела “Градовете като създатели на пазар”.

ИКТ секторът в София е добре развит и представлява близо 20% от икономиката на града. По-голямата част от ИКТ компаниите в София обаче са ориентирани към износ, т.е. не създават продукти или услуги за местния пазар. Както е посочено в Стратегията за дигитална трансформация за София, градът трябва да се стреми да създава възможности за местния ИКТ сектор да се включи в решаването на местните предизвикателства и да използва града като тестова площадка за нови дигитални услуги. За да се постигне това, Стратегията препоръчва създаването на две нови дивизии като част от Столична Община – Софийска дигитална агенция и Главен директор дигитализация. Тези екипи ще бъдат отговорни за установяване на нуждите на местния пазар и управление на процеса на дигитализация както в рамките на общината, така и в града като цяло. Освен това, Столична Община вече подкрепя местните стартиращи компании чрез новата си програма София Стартъп Акселератор, като осигурява финансиране и менторство и насърчава предприемачите да използват инфраструктурата на София за изграждане и тестване на продуктите си на местно ниво. В разработването на Стратегията на града се включиха над 100 местни заинтересовани страни.

Гледайте видеото от панела „Градовете като създатели на пазар“ (със субтитри на български).

 

Стратегиите на всички участници бяха предадени на Европейската комисия и се очаква да бъдат публикувани до края на месеца. Междувременно СОАПИ подготвя българска версия на своя документ.

Заключителната конференция в Брюксел събра 450 градски администратори, индустриални и бизнес експерти, компании, предлагащи решения за “умен град”, международни организации, политици от европейските страни и от Европейската комисия. И както всеки край е начало на нещо ново – София е в очакване на инициативата Интелигентни градове (Intelligent Cities) – програмата-наследник, която се очаква да стартира от декември 2019 г. и да присъедини градове-участници в Предизвикателство дигитални градове и още 50 нови града.

X