СОАПИ на срещи в Стокхолм за възможни сътрудничества с шведската столица

 

Екипът на Столичната агенция за инвестиции беше на посещение в Стокхолм, организирано от Службата по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в Швеция. Направихме поредица от срещи с ключови заинтересовани страни от екосистемата в града.

Често пътуваме до градове с доказани резултати в иновациите и с успешни инициативи за икономическо развитие, за да видим добрите практики, да реализираме контакти, да разказваме и говорим за възможности и бизнес между градовете ни.

Интересът ни към Швеция е продиктуван от факта, че много от базираните в София ИКТ и технологични компании се интересуват от възможности на пазарите в Скандинавските страни. Впечатлени сме от наученото в Стокхолм, посещението ни даде много знание и идеи за следващи действия.

Ето някои основни факти за Стокхолм, които научихме по време на срещите:

– Стокхолм е на второ място след Силиконовата долина по брой компании “еднорози” (достигнали и надхвърлили стойност от 1 млрд. долара) на глава от населението.

– 5 компании еднорози са „родени” в Стокхолм досега: Spotify, King, Mojang, Klarna и iZettle. Truecaller е друга компания, базирана в Стокхолм, която предстои да достигне стойност от милиард долара.

– Стокхолм се нарежда сред 10-те града с най-голям брой глобални централи на международни корпорации (според красация на Форбс сред 2000 локации по света).

– Шведската столица е един от най-иновативните градове в света (WEF 2018).

– Списание The Economist определя Швеция като най-добрата страна в света за работещите жени.

– Градът е дом на Kista Science City – водещият ИКТ клъстер в Европа, където се намират централните офиси на световни гиганти като Ericsson и IBM, както и R&D и IoT лаборатории.

– Стокхолм има дълга история в технологиите, с всеобхващаща dark fiber инфраструктура, осигурена от самата община и свързваща всяка сграда в града.

– Стокхолм има първия в света 5G велосипед, който служи като рутер за безжична LAN мрежа, HTTP сървър, център за данни, Bluetooth устройство и платформа за интернет на нещата.

Въпреки това Стокхолм не е град без предизвикателства. Той е един от най-бързо развиващите се градове в Европа, изправен пред задълбочаващ се недостиг на жилища и натиск върху обществената инфраструктура. Но градът успява да изгради марка, базирана на силните му страни и днес е считан за столицата на Скандинавието и има силен имидж за своя потенциал.

Впечатлени сме от това как различните заинтересовани страни в града си сътрудничат, за да създадат обща визия и посока за Стокхолм.

В същото време, от 1990 г. насам съществува постоянен интерес сред шведските компании към инвестиции в България. Според проучване на Business Sweden, шведските компании, опериращи в България, са оптимисти за перспективите на българския пазар и 87% планират да разширят дейността си в България през следващите три години.

Имахме удоволствието да посетим офиса на Stillfront в Стокхолм и да обсъдим техния опит с инвестицията им в Imperia Online. Роденото в София студио е едно от 11-те студиа в групата Stillfront.Българският екип продължава да работи самостоятелно и вече допринася с високи маржове за финансовите резултати на групата.

Срещите с колеги винаги са удоволствие.Една от най-интересните ни срещи беше със Стокхолмския бизнес регион – общинска организация, отговорна за популяризирането на града като бизнес и туристическа дестинация. Имахме дълга и интересна дискусия за изграждането на бранд за градовете, насърчаването на бизнеса и възможностите за бъдещо сътрудничество със Стафан Ингварсон, главен изпълнителен директор на Стокхолмския бизнес регион, Анна Гислер, главен изпълнителен директор на Invest Stockholm и Ерик Хелсинг, мениджър проекти в Invest Stockholm. Стафан ни представи и дейностите на Стокхолм в областта на цифровизацията, включително тъмната мрежа на града. Като бивш главен изпълнителен директор на Stokab, компанията, отговорна за изграждането на инфраструктурата, той ни разказа за проекта “от първа ръка”.

Научният парк Киста е най-големият научен парк в Европа, в който са разположени 972 фирми с 32 500 служители. Той е дом на централите на Ericsson, IBM, Tele2 Sverige и Шведската агенция за изследвания в областта на отбраната, а сега е и тест зона за интернет на нещата и интелигентни градски решения. Тестовата площадка се координира от Urban ICT Arena и включва разнородна група от заинтересовани страни, включително големи технологични компании, градската управа и Стокхолмския университет. В зоната се разработват, тестват и демонстрират възможностите за дигитализация в градска среда, включително и на проекти, които ще бъдат използвани от града.

Шведските инкубатори и научни паркове (SISP) са клъстер от над 30 научни парка и над 40 бизнес инкубатора с над 5000 компании-членове в Швеция. SISP се фокусира върху отворени иновации, научноизследователска и развойна дейност, комерсиализация и изграждане на екосистеми. Някои от инициативите на SISP включват:

– Peerview: инициативи за споделяне на знания

– „Предизвикателство от Швеция“: платформа за иновации и обществени поръчки за публични организации, която работи за оват компаниите от Швеция и чужбина да решават заедно градските предизвикателства

– Swedish Invitation: като част от експортната стратегия на Швеция, някои от най-иновативните среди в Швеция ангажират специално подбрани експерти, които да представят проекти, съчетаващи устойчивост и иновации

– Ignite Sweden: работи за сътрудничество между стартъпите и развитите компании

– Going Global: това е съвмества програма на Business Sweden за интернационализация на стартиращи компании от Швеция.

Стокхолм е дом и на Norrsken – екосистема, състояща се от съвместно работно пространство за над 350 предприемачи и преакселераторски фонд, който инвестира в компании с потенциал да подобрят света.

Стокхолм планира да отвори нови директни полети до градове в Европа и извън континента, включително до София, за да улесни привличането на инвестиции и таланти и да превърне добрата свързаност на града в още един позитив в подкрепа на силния бранд на града. Подобни решения за управлението на града са свързани с визията на Стокхолм, че който е посетител днес, утре може да стане постоянен жител.

Благодарим на българското посолство в Швеция и особено на ръководителя на търговско-икономическия отдел г-н Валентин Стоев за цялостната координация на посещението ни и проведените срещи.

Столичната агенция за инвестиции планира организирането на делегация от столични компании за срещи със заинтересовани партньори в Стокхолм. Свържете се с екипа ни, ако проявявате интерес!

X