Водещи компании откриват в София не просто офис, а своя регионален или глобален технологичен хъб
16.05.2019
Конференция в Брюксел отбелязва работата на София и още 40 европейски града по стратегиите им за дигитална трансформация
05.06.2019

Пространството на София на WEBIT 2019

 

‘SOFIA’s PLACE’ – пространството на град София на Webit.Festival Europe, посрещна стотици гости за трета поредна година.

Екипът ни организира специална програма на ‘SOFIA’s PLACE’ с фокус върху международните партньорства и достъпа до финансиране и менторство.

Над 20 лектора от 5 страни, 13 презентации и едночасов акселератор бяха част от програмата. Цялата двудневна програма можете да намерите тук.

 

Акценти от сцената на ‘SOFIA’s PLACE’

 

Ана Георгиева от екипа на Invest Sofia представи дейността на Агенцията и нейните инициативи за подкрепата на бизнес и инвестиционната среда в София.

Invest Sofia: Насърчаване на инвестициите в София

Столичната агенция за инвестиции е първият регионален инструмент за икономическо развитие в България. Работим по 9 приоритетни за града индустрии, както и по проекти свързани с дигитализацията на София.

Основна част от работата ни е подпомагането на столичните фирми да намерят международни партньори и да излязат на световните пазари. За целта имаме програми за сътрудничество с други градове и инициативи за насърчаване на връзката с българската диаспора. Работили сме по над 170 запитвания от инвеститори с интерес към установяване в София.

Презентацията ни ще намерите тук.

 

 

 

„Акселератор Стартъп София“

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП) и Агенцията за инвестиции на София представиха съвместната си пилотна програма за иновативни, стартиращи и социални предприемачи „Акселератор Стартъп София“. Проектът се осъществява съвместно с програма „Европа“ но Столичната община.

Тринадестте финалиста на програмата представиха проектите си пред гостите на “Пространството на София”.

ОГФМСП представи и гаранционните инструменти, с които подкрепя развитието на малкия и среден бизнес в София. Презентацията на фонда е достъпна тук

 

Едночасова акселераторска програма за стартъпи със Source Institute

Над 20 стартъпа се включиха в едночасовия акселератор на Салим Вирани, основател на международната организация за предприемаческо образование Source Institute.  Предприемачите участваха в практически упражнения по четири важни теми, пред които се изправят създателите на бизнеси – начини за намаляване на риска, идентифициране на генериращите приходи нужди на клиентите, лансиране на продукта/услугата и ефективно бизнес управление спрямо текущите показатели.  

 

 

 

Възможности за сътрудничество с Виена, Амстердам и Гьотеборг

Гост-лектори от Виенската бизнес агенция, Technordic & Бизнес регион Гьотеборг, Швеция и The Next Web Амстердам представиха дейностите си в областта на предприемачеството и иновациите, както и възможностите за сътрудничество и програмите за подкрепа, които дават възможност на столичните компании за растеж на трите пазара. 

Свалете презентациите на организациите  > >  Technordic & Business Region Göteborg    The Next Web Amsterdam

 

Христо Стоянов, Европейски инвестиционен фонд: Предприемаческата екосистема в София се развива много бързо през последните седем години и наближава етапа на зрялост.

Фондове и организации в подкрепа на бизнеса в София

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), Фондът на Фондовете, Фондът за устойчиви градове, София Тех Парк, Българската стартъп асоциация BESCO, Founder Institute и CEO Angels Club направиха обзор на стартъп екосистемата и възможностите за финансиране в София и региона.

Вижте още от презентациите им > >

Европейски инвестиционен фонд

Фонд на фондовете

Фонд за устойчиви градове

BESCO

Founder Institute

CEO Angels Club

 

 

Успешни истории от София

Асоциацията за развитие на София и Зелена София представиха компютърните игри, разработени по време на първото издание на Hack&Design Challenge, и проектите на победителите от Дататон 2019, с основна тема качеството на въздуха в София.

В панела “Умен град” екипът на Theoremus разказа за ролята на данните, тяхното събиране и анализ в градското развитие на София и превръщането й в умен град.

Екипът на образователен център „Технократи“ демострираха при нас малка водородна кола, механизма зад работата на горивните клетки и процеса на добиване на водород в реално време.

 

Най-младите презентатори на Webit на сцената на ‘SOFIA’s PLACE’

Част от панела “Умен град”в зоната ‘SOFIA’s PLACE’ бяха и най-младите презентатори – Явор Михайлов от Софийска математическа гимназия и Михаил Георгиев, първа година студент, които разказаха за разработките си за smart city решения, 3D картографиране и разпознаване на обекти в градска среда.

Вижте презентацията ADC Aerial Data Collection by: SMG

 

 

 

 

Светът на Мария

Наши гости бяха „Светът на Мария“ – социален проект, подкрепен от Столичната община, целящ да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомогне личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.

Домакини в ‘SOFIA’s PLACE’ заедно с нас бяха и ОП Туризъм, Асоциацията за развитие на София, Зелена София, Центърът за градска мобилност и Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

Благодарим на всички презентатори, посетители и партньори, които бяха част от двудневната програма на ‘SOFIA’s PLACE’! Вижте още снимки от двата дни

За допълнителна информация за представените в рамките на фестивала програми и инструменти за подкрепа на компаниите в столицата може да обърнете към отдел „Инвестиционен анализ“ към Столичната агенция за инвестиции.

 

X