Мелексис инвестира още 75 млн за разширяване на операциите си в София
15.03.2018
Cargotec-Center-in-Sofia
Финландската Cargotec избра София за своя нов Център за глобални бизнес услуги
15.03.2018

Поредна инвестиция на Coca-Cola HBC в София – 20 млн. евро за повишаване на производствения капацитет на завода

 

 

Дейност: производство и дистрибуция на безалкохолни напитки

В София от: 1992 г.

Брой служители: 2 100

Размер на инвестицията: 550 млн. евро от встъпването на компанията в София до днес

 

 

Coca-Cola HBC обяви намерението си да разшири производствената си дейност в завода си на 15 км. от София – в Костинброд. Поредната инвестиция ще увеличи производствения капацитет на завода край София с 30%. От компанията заявиха плановете си и за откриване на развоен ИТ център в столицата. Центърът ще разработва решения за анализ на данни и обучения, мобилни приложения и софтуерни продукти за информационна сигурност, маргетинг, финансови и технически дейности на производителя. Продуктите на развойния център в София ще се ползват на глобално ниво и с фокус върху пазарите в Европа, Африка и Близкия изток. 

 

Решението за поредна инвестиция идва само няколко месеца след като компанията взе решение да затвори дейностите си по финанси и човешки ресурси във Ваймар, Германия и да ги премести изцяло в звеното в България. За 25-те години на българския пазар компанията е инвестирала над 550 млн. евро. Целта на поредната инвестиция е предприятието край София да стане регионален център и да покрива доставките на продукция в региона и в по-далечни държави.

 

За Coca-Cola България

Конгломератът е на българския пазар от 20 години, а производство у нас има от 1965 г., когато страната ни става първата в социалистическия блок, в която се произвежда продукция на Кока-Кола. Прецедент е производството на бутилки с напитката на кирилица, а стъклената бутилка от 750 мл. е разработка на българския екип на компанията. Миналата година беше пусната и специална серия етикети с български шевици и мотиви. В момента групата е работодател на 2 100 души във всичките си звена в Костинброд и Банкя. Годишно Coca-Cola HBC произвежда у нас над 320 млн. литра напитки.

 

 

 

 

 

 

 

X