Coursera открива офис в София с придобиването на Rhyme Softworks
09.10.2019
Предстоящи събития в София
09.10.2019

Първи доклад за състоянието на финтех сектора в България

 

Българска финтек асоциация публикува първия цялостен доклад за състоянието на финтех сектора в България. Проучването е направено в партньорство със SEE News и включва подробна информация за общото състояние на екосистемата, компаниите в сегментите, състоянието на регулаторната рамка в страната и др. 

Според доклада броят на финтех компаниите у нас е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са вече установени компании. Над половината от тях са създадени след 2015 г. и общо 54 от всички 65 компании са установени в София. Столицата е оценена като една от най-бързо развиващите се дестинации в Югоизточна Европа и с потенциал да се превърне във финтех центъра на Централна и Източна Европа. 

През последните три години оперативните приходи на финтех сектора са се удвоили, а средният ръст на индустрията на годишна база е около 33,5%. Дейността на българските финтех предприятията покрива редица сегменти, сред които блокчейн/крипто; капиталови пазари; кредитиране; застраховане; лични финанси и др. Около 1/3 от българските финтех компании оперират в сферата на плащанията.

 

Пълният доклад е достъпен за изтегляне от сайта на Българската финтек асоциация тук.

X