На сайта на Столичната община е активен чатбот за въпроси на граждани относно COVID-19
05.05.2020
Пилотният проект за София вече е в сайта на програмата PolicyCLOUD на Европейската комисия 
05.05.2020

Осем столични компании в тазгодишната класация FT1000 за най-бързо растящите компании в Европа 

 

“Файненшъл Таймс” класира 12 български компании в тазгодишния си доклад FT1000 за най-бързо растящите компании в Европа. Докладът се изготвя съвместно с изследователската компания Statista за четвърта поредна година. Осем от включените български компании са базирани в София и са с дейност в технологичния сектор и консултантските услуги.

Общо 268 компании във FT1000 за 2020 са присъствали и в миналогодишното издание, а 90 предприятия са участници във всичките четири издания. Профилът на включените тази година компании отразява все по-нарастващото значение на технологичния сектор и стартъп компаниите с иновативните решения, представени от 189 компании. Ако към тях се добавят и свързаните с финтех и електронна търговия фирми, делът на сектора нараства до 259 компании, а това е над 25% от всички най-бързо развиващи се компании в Европа. 

Сред тях са осем столични компании – 7 в областта на технологиите (Xtream Codes, Mobile Wave Solutions, Botron Software Solutions, LEAD Consult, B EYE EOOD, Accedia) и една във финтех сектора (Qaiware). Оставащите четири български компании в класацията са от селскостопанския сектор (Trans and Trade 1, във Варна), енергийния сектор (S&G Solar, Благоевград), консултантските услуги (Next Consult, София), храни и напитки (Bulchicken JSC, Севлиево) и индустриалните стоки (Smart Design 2006, Варна). 

По-голямата част от компаниите, заемащи водещите места в класацията, са базирани в Германия, Италия, Великобритания и Франция. Компании от тези четири държави съставляват 70% от включените предприятия. Лондон запазва лидерската си позиция като град с най-голям брой бързо разрастващи се компании, следван от Париж и Милано, а Варшава и Вилнюс попадат в топ 10 на класацията за първи път. 

X