София и България в класациите 
02.07.2019
Възможности за финансиране
02.07.2019

Новини от градската среда в София

 

Компанията за споделени електрически автомобили SPARK увеличи автопарка си с още 26 нови електромобила Хюндай Кона (очакват се още 120 до края на годината). Продължава и разширяването на зоните в София, в които може да бъде нает или освободен електромобил – от юни е добавен и районът „Камбаните бизнес център“. SPARK паркоместата там са обособени със специални табели на паркинга на Hewlett Packard Enterprise Bulgaria.

***

Паркът край езерото в Дружба ще бъде обновен с амфитеатрални места за сядане с изглед към езерото, площадка за кучета и зони за спорт. Средствата са на Столичната община и ще бъдат вложени 1,2 милиона лева. 

За амфитеатралните пейки ще бъде използван естествения наклон на терена от западната страна на езерото. Предвиждат се още зона за публични събития, както и детски площадки, тъй като в момента има обособена само една площадка в близост до читалището. 

***

Бившата топлоцентрала на НДК ще се превърне в Център за изкуства и култура. С бюджет от 3.5 млн. лева ще бъдат извършени реконструкции по одобрения през 2017 г. с международно журиране инвестиционен проект за превръщането на сградата в арт център. Подаването на документи за изпълнител на проекта приключи на 8 юли, а самата дейност по изграждането на центъра трябва да се случи в срок от 300 дни.  

***

22 сензора за следене на чистотата на въздуха ще бъдат монтирани през есента в София, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на събитие, посветено на Световния ден на околната среда. Експерти ще локализират местата, на които ще бъдат поставени уредите. Целта на сензорите е да покрият райони, в които има условия за  задържане на фини прахови частици. 

***

Разработва се технически проект за Подробен устройствен план за кампуси на територията на „Студентски град“. Той ще включва съхраняването на 220 дка зелени площи, включително и в двора на Националната спортна академия, както и обособяването на над 10 кампуса за общежитията.

Първият проект за кампус е направен с участието на Министерство на образованието и науката и университетите. Планът включва 27 дка площ около общежития на Минно-геоложкия и Техническия университет. Обособяват се алеи, площадки с озеленяване и места за паркиране. 

X