Acronis ще инвестира 1,2 млн. лв. в разширяване на дейността си в София
02.07.2019
Новини от градската среда в София
02.07.2019

София и България в класациите 

 

София е в топ 10 по най-добър бизнес климат в Европа според проучване на Emerging Europe. Изследването разглежда бизнес средата в 75 развиващи се европейски града – столици или градове с население над 200 хил. Жители.

Общо 31 града от 16 държави са се класирали в топ 10 в седем категории на индекса. София е на 8-мо място в категорията “Brand” и на 9-то в категорията „Business Climate“, където е поставена на 9-то място заедно с Люблин в Полша.

Полската столица Варшава и чешката столица Прага са водещи в класацията според общия си резултат на представяне в седемте отделни категории. 

 

България е на 26 място сред 160 страни в класацията „Глобален индекс на миролюбието“ на лондонския Институт за икономика и мир (IEP). Страните са подредени в пет групи по степен на миролюбие: много висока, висока, средна, ниска и много ниска. България попада във втората група и е близка до резултата на държави като Германия, Белгия, Швеция, Холандия, Катар, Полша. 

В Европа страната ни се нарежда на 18-то място от 36 държави. Топ 3 най-миролобюви държави на континента са Исландия, Португалия и Австрия. 

 

България е в топ 20 за най-добри страни за семейства с деца в класация на УНИЦЕФ. Изследването разглежда четири вида политики в общо 41 страни: продължителност на платения отпуск по майчинство; продължителност на платен отпуск по бащинство; броят на децата под три години, посещаващи предучилищна подготовка; и броят на децата над три години, посещаващи предучилищна подготовка. 

Най-благоприятни условия за отглеждане на деца предоставят Швеция, Норвегия и Исландия. В дъното на класацията са Великобритания, Кипър, Гърция и Швейцария.

 

България остава в Топ 20 в годишната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации на консултантската компания A.T. Kearney.

Индексът обхваща 50 държави и се изчислява на базата на сбора от четири показателя – Финансова атрактивност, Умения и достъп до таланти, Бизнес среда и Дигитален резонанс – нов признак за оценка, който отразява автоматизацията на процесите и киберсигурността.

През 2015 г. страната ни е била в челната десетка, като през последните години постоянно отстъпва назад, основно заради засилващата се конкуренция за квалифицирани кадри и увеличението в разходите за данъци, осигуровки и регулации. Като цяло обаче, бизнес климатът се запазва стабилен и страната ни е конкурента дестинация за аутсорсинг и запазва преднина в индекса пред други държави от региона като Чехия, Румъния и Полша. В профила на страната са споменати големи инвестиции в изнесени у нас услуги от компаниите Coca-Cola и Световната банка.

От първото издание на индекса пред 2004 г. до днес челните три позиции се държат от Индия, Китай и Мала Азия.

X