Промени в 142 закона целят електронизиране на голям брой административни услуги към гражданите и фирмите
08.04.2019
INNOWWIDE ще финансира компании за навлизане на пазара на иновации в САЩ
08.04.2019

Новини от градската среда в София

 

Източник: Метрополитен София

Столичният общински съвет одобри плана за две разширения на метрото. Третият лъч ще свързва Военната академия със зала Арена Армеец и квартал Полигона. Друга отсечка от 2 км. към първия метродиаметър ще направи връзка от Бизнес парка до лифта Симеоново. По трасето ще има две спирки, а целта му е да се осигури подземен транспорт до района на София Ринг Мол и да направи връзка между метрото и лифта.

По план строителството на новите трасета трябва да започне през 2021 г.

Очаква се тази есен да бъдат пуснати в експлоатация пет метростанции по отсечката от бул. Патриарх Евтимий до район Красно село. В края на годината трябва да бъдат пуснати и 3 нови станции до бул. Владимир Вазов, а през 2020-а – още 4 км., които минават от квартал Овча купел до Околовръстния път при Горна Баня.

***

От тази пролет започва изграждането на ново селище на 20 км. от столицата в района на Плана планина между София и Самоков. Градчето ще се казва Хълмовете на Плана и изграждането му трябва да приключи за период от 5 до 7 години. В него ще могат да живеят около 3 000 човека.

На площ от над 2 000 декара са планирани детски градини, основно училище, търговски площи, спортни съоръжения и други. Разходите за прокарването на ток и вода до района, както и ремонтирането на околните пътища, ще бъде за сметка на собственика на земята.

Жителите на Хълмовете на Плана ще могат да инвестират както в готово строителство, така и в закупуването на земя, върху която сами да строят. По предварителни очаквания цените на повечето къщи в града ще са близки до тези на тристаен апартамент в крайните квартали на София.

Проектът за новия град е на израелския бизнесмен Авиноам Картиели, Президент на Двунационалната търговска камара България – Израел. Всичко за идеята за изграждане на новото селище ще намерите в сайта тук.

***

Общинската инициатива “Визия за София” публикува изследване за морфологията на София с комбинирани бази данни за сградите и демографията в столицата. Проучването дава информация за застрояването в отделните райони, гъстотата на населението по квартали и демография (възраст, образование и др.), концентрацията на определени типове сгради (административни, бизнес, жилищни, по тип строителство и др.), източници на отопление и други демографски и морфологични показатели за територията на София.

Целта на изследването е да се изведат конкретни изводи и препоръки за планирането на градската среда в София. Подробности и линк към пълния доклад с графики и тематични карти ще намерите тук.

***

Екипът на Визия за София публикува резултатите и от друго свое изследване – за  идентичността на София, символите и историите, които създават имиджа на столицата и го позиционират като притегателен център за хора, идеи и капитали. Докладът изследва, анализира и обобщава всички белези на идентичност, свързани с архитектурни, исторически, визуални и други знакови обекти, както и бизнес облика на София – с какво привлича чуждестранни туристи и инвеститори и какъв е имиджът му в очите на туристи и експати.  

  
Подробности и пълния текст на доклада ще намерите тук.

X