София се включва в PolicyCLOUD – проект на ЕК за използване на европейската облачна инфраструктура за публични администрации
01.02.2020
Столичният екип на американската AtScale създаде иновация в големите данни 
01.02.2020

Новини от градската среда в София

 

Рекорден обем офис площи са въведени в експлоатация в София през 2019 г., сочат данните на консултантската компания MBL – 180,000 кв.м, което е двойно повече в сравнение с 2018 г. Локациите са съсредоточени около бул. „Цариградско шосе“ и кварталите „Младост“ и „Хладилника“. Най-активни на пазара са наемателите от IT сектора с 43% от новонаетите площи, следвани от аутсорсинг компаниите с 25% дял в сделките.

Делът на свободните офиси се е повишил от 8.5% до 9.8%. Средните нива на наемите остават без съществена промяна – между 12 и 14 евро на кв.м при клас А, а при клас Б – между 8 и 11 евро на  кв.м.

Планирани за изграждане са още около 300,000 кв.м. По тях все още не са започнали строителни дейности, тъй като са на етап разрешение за строеж.

***

Данните от 22 сензорни станции за качеството на атмосферния въздух в София са достъпни в реално време на интернет адрес: https://platform.airthings-project.com/. Линк към платформата ще има и на специализирания сайт на общината air.sofia.bg

Сензорните станции са инсталирани от Столичната община като една от дейностите по пилотния проект АIRTHINGS, финансиран от Европейския съюз по Програма „Балкани – Средиземно море (2014 – 2020)“. В него Столичната община е водещ партньор с още четири града – Солун, Никозия, Тирана и Скопие.  

Данните от станциите могат да бъдат проследявани в реално време. Те показват състоянието на различните замърсители, история от последните 14 дни и др. Платформата предоставя данните от всички 5 града и в отворен, машинночетим формат. С натрупването на повече данни системата подобрява точността си. 

Проектът е с продължителност 36 месеца и позволява да се анализира как климатичните промени през различните сезони влияят върху качеството на данните и измерванията. На по-късен етап към платформата могат да бъдат присъединявани и допълнителни станции, а сензорите да се надградят и за друг тип измервания, например за шумово замърсяване.

***

Wizz Air и „България Ер“ откриват полети от София до Санкт Петербург. Първи стартират полетите на националния превозвач. От 18 април „България Ер“ ще превозва пътници всяка сряда и събота. Нискотарифната авиокомпания пък ще лети три пъти седмично – вторник, четвъртък и събота с първи полет на 2 юли. Билетите и на двата превозвача вече са в продажба.

 

X