Какво беше предложено по време на обществения форум за Плана на София
30.01.2019
Американската АtЅсаlе oтĸpивa oфиc в Coфия – първата дестинация на компанията извън САЩ
31.01.2019

Нова онлайн платформа помага на IT професионалистите да намерят правилната за тях компания

 

Най-голямата IT общност в България DEV.BG стартира новия си проект – платформата HireHeroes, която помага на IT специалистите да изберат най-подходяща компания за кариерното им развитие. Чрез директни препоръки от професионалисти в сектора, кандидатите се свързват с организациите, които най-добре отговарят на техния профил и кариерни цели.

Търсенето на информация, съвет и препоръка от опитни IT специалисти е все по-предпочитан начин за хората в бранша да намерят следващата си работа. Екипът зад новата платформа вярва, че инструмент, който организира тази тенденция в прост и бърз процес, ще доведе до повече адекватни назначения в условия на засилено търсене на кадри и текучество в индустрията – основните предизвикателства за още по-голям растеж в сектора.

 

Предимствата на платформата

Референтите (HireHeroes) в мрежата са активни IT специалисти, доказани експерти и лидери на обществено мнение. Ролята им на препоръчители с опит и знания в сектора е основна ценност на платформата. Участието им като консултанти и референти съкращава дългия процес по проучване, избор и многобройни интервюта както за кандидатите, така и за компаниите .

“Недостигът на специалисти и честата смяна на работното място са основните проблеми, които забавят растежа в индустрията.”, казва Светослав Димов, управител на DEV.BG. “Ако си добър специалист, но постоянно сменяш работата си, това е загуба на удовлетворение на лично ниво. За компаниите пък постоянната смяна на кадри е допълнителен ресурс, намалява производителността и забавя развитието им. С модела на HireHeroes подходящите хора ще отидат в подходящите компании, които ще ги задържат по-дълго.”

 

Как работи?

  • Всички фирми предоставят на референтите информация за компанията, актуализиран списък с отворени позиции и подробности за процеса на наемане.
  • Единствено изискване към кандидатите е да имат над 1 година професионален опит. Всеки кандидат може да избере трима поръчители и да влезе в директен контакт с тях за съвет, информация и препоръка за професионалния си опит, особености на компаниите, които проучва, и други важни детайли, които обявите за вакантни места често не упоменават.
  • Референтите (HireHeroes) дават на кандидатите вътрешни детайли, които могат да им покажат дали компаниите, към които са се насочили, са наистина подходящи за техния профил. Остават в контакт, докато заедно стигнат до избор на до три най-подходящи организации, на които да бъде изпратена кандидатура с приложена лична препоръка от референта. Така, докато търси нова позиция, кандидатът може да получи директна препоръка до общо девет компании.

 

Три месеца след старта си през ноември миналата година, HireHeroes вече работи с над 20 компании и свободните им позиции и с 24 референта. В мрежата вече има кандидати в процес на интервюта с директна препоръка.

Проектът е резултат от почти година проучване на интересите и нуждите на всички заинтересовани участниците в екосистемата. Екипът на DEV.BG разговаря с 80 IT компании преди да създаде платформата и използва познанието си за сектора.

DEV.BG е най-голямата IT общност в България, развива 14 профилирани потребителски групи специалисти, поддържа директория с IT компаниите в България и организира 14 събития всеки месец, които постоянно да развиват общността.

Още за проекта им HireHeroes, често задавани въпроси, списък с присъединените компании и референти ще намерите в сайта на платформата тук.

X