Ефектите от кризата: какво споделя бизнесът по време на онлайн срещите ни 
03.04.2020
Да заживееш в София: всичко, което трябва да знаете, за да изберете столицата на България за ваш дом и място за бизнес (pdf)
03.04.2020

Най-големият досега хакатон в България потърси решения за COVID-19 

 

COVID-19 довете до провеждането на най-големия досега хакатон в България с над 1000 участници и 110 решения. Да хакнем кризата! / Hack the crisis @Bulgaria роди идеи, нови бизнес модели и технологични приложения, които решават не само настоящи казуси, но също така имат потенциал да бъдат част от новото ни пост-пандемично ежедневие, да подпомагат икономиката и да дадат нов тласък на различни области.

Темите в 48-часовия онлайн хакатон бяха три: Спаси животи, Спаси общности и групи от хора и Спаси бизнеси. От името на Столичната община в журито се включи и заместник-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов. 

Столичната община в партньорство с Българската стартъп асоциация (BESCO) предизвикаха участниците с конкретни казуси от кризисното ежедневие на града, свързани с решения за граждани от уязвими групи, максимална ефективност на доброволческите инициативи и как да бъдат избегнати тежките последици за малкия и средния бизнес.

 

“Истински обнадеждаващо е да видиш как кризата мобилизира колективна решимост да бъде намерен изход”, коментира Владимир Данаилов участието си в журито. “Поздравления към всички участници и специални поздравления и за Arya Delivery – победителите в категорията “Спаси бизнеси”, в която журирах. Те бяха и мой фаворит. Платформата им SmallMag иска да обедини малки търговски обекти в единна онлайн платформа за пазаруване и адресира малки и нишови бизнеси, които нямат навици да се маркетират, понасят изключително силен удар в настоящата ситуация, но точно сега е моментът да се адаптират към повишеното онлайн търсене.”

Запис от живото излъчване на финала на хакатона може да гледате тук.

X