Най-големият досега хакатон в България потърси решения за COVID-19 
03.04.2020
TNW X отбелязва превръщането на София в основен технологичен център в Европа 
03.04.2020

Да заживееш в София: всичко, което трябва да знаете, за да изберете столицата на България за ваш дом и място за бизнес (pdf)

 

София е красив град, расте и се променя всеки ден. Град, който продължава да се утвърждава като стартъп, иновационен и творчески хъб на Централна и Източна Европа. Градската среда се подобрява постоянно, градът е заобиколен от планини, поддържат се многобройни паркове и градини, богат е на минерални извори и предлага оживен културен и нощен живот. 

За да помогне на тези, които смятат да се установят и да проучат възможностите за започване на бизнес в София, Innovative Sofia, новият отдел „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община, току що публикува първия наръчник “Sofia: Quality of Life”.  

В 40-те страници на гайда ще намерите всичко най-важно, което трябва да знаете, преди да се преместите в града: разходи за живот, възможности за образование и работа, климат, свободно време, култура и туризъм, както и практична информация как да си намерите дом, как да си откриете банкова сметка, как да се придвижвате в града и дори полезни думи и фрази на български език.  

 

Ето няколко причини, които правят София чудесен град, в който да се установите:

  • – Експатите класират България на 1-во място в света по “Цена на живот”
  • – България е на 6-то място по „намиране на приятели“ и на 7-мо място по показателя „чувствам се у дома“
  • – 91% от емигрантите са доволни от стандарта си на живот в България
  • – София е на 28-о място сред 400 градове и региони по целия свят по владеене на английски език. Голяма част от населението говори също немски и руски език
  • – София е на 27-о място сред 278 европейски региона по концентрация на работни позиции, заети в сферата на знанието
  • – Над 10% от населението в трудоспособна възраст в София е наето в дейности, свързани със сферата на знанието, което е над два пъти от средното за страната и по-високо от средните за Европа 6,3%.

 

 

Изтеглете SOFIA QUALITY OF LIFE!

 

За Innovative Sofia

Отдел „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община е създаден през 2020 г., за да подкрепи развитието на София като интелигентен, дигитален, иновативен и технологичен град. Новото звено консолидира и ръководи всички проекти по дигитализация на градската среда и ще продължи да привлича още високотехнологични и R&D инвеститори в София. Отделът ще се фокусира върху увеличаване на броя и качеството на общинските електронни услуги, отворените данни и интелигентните градски решения.

 

X