Холадски студенти избраха София като част от учебната програма по изготвяне на доклади за бакалавърска степен
10.04.2018
София влезе в сътрудничество със Солун и Белград за изграждане на паневропейска 5G мрежа
23.04.2018

Конференция с Топ 100 на столичния бизнес „Бизнес София 2018 – дигитални хоризонти“

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София произвежда една трета от българския износ

 

София произвежда 40% от БВП в страната и една трета от българския износ, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Бизнес София 2018 – дигитални хоризонти“.  Форумът, организиран от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), беше посветен на ползите и възможностите за българския бизнес при въвеждането на единен цифров пазар, предизвикателствата при осигуряването на кадри и икономическите и финансови програми на Европейския съюз. Специални гости на конференцията, в която участваха Топ 100 на софийските компании, бяха еврокомисар Мария Габриел, евродепутатът Андрей Новаков, министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков и генералният директор на Хюлет Пакард за България Ираван Хира.

„София е най-голямата областна икономика и през последните години столицата все по-убедено се доказва като привлекателно място за инвестиции.“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че София работи за развитие на партньорствата с други градове, подчерта кметът. „Водим преговори чрез Общинската агенция за инвестиции и тази година София ще се включи в мрежата на европейските градове в подкрепа на стартъп компаниите –  SCALE (Startup City Alliance Europe), където водещ партньор е град Амстердам. В мрежата влизат 19 организации от 10 града. Целта ни е да се създаде свързана европейска екосистема от стартиращи компании и организации и това да улесни процеса по навлизане на новите компании на външни пазари“, каза  Фандъкова.

СОАПИ работи по проекти и конкретни казуси с над 80 наши и чужди компании и e успяла да представи възможностите на София като бизнес дестинация в държави от Европейския съюз, Южна Корея и Скандинавието. Тази година Столична община е партньор при организирането на важни събития в областта на цифровите технологии. През юни София ще бъде домакин на международни събития за иновации в рамките на Дигитална седмица, която се организира заедно с българския комисар Мария Габриел. Ще се проведе и Балкански хакатон.

„Това позиционира София като иновационен хъб на Балканите и насърчава цифровата свързаност на Балканските държави“, отчете Йорданка Фандъкова. И добави, че София заедно с Естония и финландския град Оулу се координират в партньорство за дигитален преход в програма на Европейската комисия. В партньорството участват 36 европейски градове и региони.

Предизвикателствата пред сигурността на личните данни и политиките на Европейския съюз в тази посока представи еврокомисар Мария Габриел, чиито ресор е цифрова икономика и цифрово общество. Пред бизнеса тя представи амбициозната задача  на ЕС да приключи до края на годината преговорите по всичките 25 предложения за Цифров единен пазар. Екипът й се опитва да ускори преговорите по предложената директива за защита на авторските права, предлагането на европейска стратегия за изкуствен интелект и поддържането на комуникацията с компаниите, зависещи от регулациите на Брюксел.  Тя призова българските компании да бъдат активни и да участват във всички проекти на ЕС като обясни в конкретни стъпки как може да стане реално това участие.

Министър Бисер Петков представи данни, според които нивото на безработицата в страната е 6, 9% и има повишен коефициент на заетост  – 72,1 %. Той напомни, че целта е през 2020 г. да бъде постигнато равнище на заетост 75% от населението.  Регистрирани са повече работни места – 240 хил. за 2017 г., предимно за преработващата промишленост.

Според анализаторите 2018 г. ще бъде с по-високи икономически показатели от 2017 – очаквания ръст е около 4,4%, каза Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. Той напомни, че миналата година БВП растежа достигна 3,6% , което беше движено предимно от вътрешното потребление и износа. Тази година се очаква към тези фактори да се наредят и инвестициите – инвестиции от местни и чужди инвеститори в капацитет, развитие на кадри, в модернизация и ефективност, в нови пазари. „Структурата на растежа на нашата икономика става все по-балансирана. Инвестициите на частния сектор са се повишили с около 7% на годишна база (през 2017), в реално изражение. Очакванията за 2018 г. са всички компоненти на частните инвестиции да отчетат ръст.“, добави той.

 

X