Запис от интервюто на Владимир Данаилов по БНР за доклада “Туризъм и въздушен транспорт в София 2019” на СОАПИ
13.11.2019
Hitachi Solutions откри ИТ център в София
22.11.2019

Гига Аутомата пуска на пазара първия изцяло български колаборативен робот

 

В началото на следващата година в серийно производство ще влезе първият изцяло български колаборативен робот Animoto. Разработката е на Гига Аутомата. Цялата електроника за кобота Animoto е произведена в България, а цената му ще е 10 000 евро. По думите на съоснователя и управител на компанията Георги Арабаджиев в интервю за Economy.bg, това е най-ниската цена на пазара в Европа. 

Към кобота Animoto вече има голям интерес от български фирми, най-вече от хранително-вкусовата промишленост, където има работа на поточни линии и дейности по пакетиране. Интерес проявяват и индустрии, които включват прецизни дейности по сглобяване на части, сензори и др. Въпреки първоначалната идея да стартират първо на външен пазар, от Гига Аутомата понастоящем планират да работят приоритетно за нуждите от автоматизиране на дейностите на компаниите на българския пазар.

Аnimoto e стандартен колаборативен робот, който може да работи заедно с хора. Способен е да пренася до 5 кг. на 1 метър разстояние. С конкретни настройки той може да боядисва, заварява, да работи в логистиката или да извършва други задачи, в зависимост от дейността на предприятието. Очакваната продължителност на живота на Animoto е 10 години.

X