Bosch Group откри официално новия си офис в София
25.06.2019
Германската компания “Бер Хелла” инвестира 16,1 млн. евро в завода си край София
25.06.2019

Германската Varengold Bank придобива 20% от българската платформа Klear

 

Германската Varengold Bank AG придобива 20% от базираната в България платформа за споделено (peer-to-peer/P2P) кредитиране – Klear. Банката ще подкрепи платформата с финансиране от 1.5 млн. лв., включващо дялова инвестиция и заем. Средствата ще бъдат използвани за разширяване дейността на платформата в България и ЮИЕ.   

Това е първата инвестиция на Varengold Bank в P2P компания от ЮИЕ. Германската банка откри свой клон в София в края на 2018 г., с което направи стъпка към разширяване на бизнеса си в Югоизточна Европа.

Klear предоставя от една страна възможност на физически лица да реализират доходоносни инвестиции, като отпускат заеми на потребители, които се нуждаят от финансиране. Кредитополучателите, от друга страна, имат възможност да изтеглят заем лесно и при разумни лихвени проценти. 

До този момент през платформата са отпуснати заеми на стойност малко над 8 млн. лева.     

Мисията на компанията е да внесе повече прозрачност и справедливост в отношенията кредитор-кредитополучател по отношение на лихви и доходност. Klear е избирана две поредни години – през 2017 и 2018 г., за „Най-добър финтех стартъп“ в българското издание на състезанието Central European Startup Awards.    

Varengold Bank AG е базирана в Хамбург и има офиси в Лондон и София. Varengold е специализирана в т. нар. Marketplace & Transaction Banking, сектор, който се развива все по-динамично в световен мащаб. Банката предоставя и търговско финансиране. 

Коментар на двете страни по сделката вижте в официалното прес съобщение

X