Световната банка избра София за втория си център за споделени услуги в света
03.03.2019
Новини от градската среда в София
03.03.2019

Германия е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания и партьнорства

Германия е най-желаният търговски партньор на България, сочи анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата. Над 43% от фирмите посочват страната като дестинация, към която имат най-силен интерес за бизнес партньорства.

Другите най-предпочитани държави за сътрудничество са Турция, Швейцария, Русия и ОАЕ, а Китай тази година остава назад в списъка заради търговските спорове със САЩ, езиковата бариера и географската отдалеченост. Трябва да се отбележи големият скок, който прави Швейцария, след като през миналата година тя беше посочена на 20-то място, докато тази година е третата най-предпочитана от бизнеса дестинация за търговски взаимоотношения.

Анкетата посочва още, че над 77% от компаниите у нас  търсят сътрудничество с чуждестранни партньори с цел увеличаване на износа; 28 % от фирмите търсят партньор при вноса на стоки; 44% търсят партньор за съвместна инвестиция в България, а 14% – за инвестиции зад граница.

Най-търсени от българския бизнес са контакти с компании в сферите: машини и оборудване (43%),  услуги (26%), храни и напитки (24%) и строителство (19%).

Близо 2/3 от компаниите споделят, че не познават добре условията за бизнес и търговия в страните, с които искат да имат бизнес отношения. Възможностите, които дават споразумения на ЕС за свободна търговия с трети страни е сред основните теми, които представляват интерес за фирмите.

Анкетата на Българската търговско-промишлена палата може да видите тук.

X